Misofoni: Når andres lyde driver dig til vanvid

Giver lyden af andres vejrtrækning eller tyggen dig stærkt ubehag? Så lider du måske af sygdommen misofoni, som ifølge et nyt studie slet ikke er så sjælden.

Kvinde, der holder sig for ørerne.

LYDE – Lider du af misofoni bliver du mere end almindeligt generet af helt almindelige lyde.

© iStock

Næsten hver femte af os reagerer så kraftigt på specifikke lyde, at vi føler os fanget og magtesløse og får lyst til at fjerne os selv fra situationen.

Det viser et studie fra University of Oxford, hvor forskere har set på spørgeskemasvar fra 772 briter for at finde ud af, hvor mange der lider af misofoni.

Misofoni er en lidelse, hvor specifikke lyde som fx gaben, tyggen, klikken med en kuglepen eller en dryppende vandhane kan få os til at føle afsky, frygt eller vrede.

Hos personer med misofoni har hjerneskanninger bl.a. vist, at lyde som disse aktiverer områder i hjernen associeret med frygt.

Misofoni kan ikke behandles hos en ørelæge, men kognitiv terapi kan hjælpe dig til at leve bedre med det. Og så ser graden af misofoni ud til at mindskes med alderen, i takt med at hørelsen forringes.

3 tegn på, at du måske lider af misofoni

Når helt almindelige lyde trigger dig

Snorken, babygråd eller kridt på en tavle er ubehagelige lyde for de fleste. Men lider du af misofoni, reagerer du voldsomt på helt almindelige lyde, som for andre mennesker blot er baggrundsstøj.

Det kan fx være fodtrin, synkelyde eller lyden af andre menneskers vejrtrækning, som nærmest kan give udslag i angst eller decideret vrede. Folk med misofoni skammer sig ofte over at have det sådan.

Du får hjertebanken

Får du en kropslig reaktion, når du eksponeres for bestemte lyde, er du måske mere end bare almindeligt overfølsom.

I et forsøg fra Newcastle University blev en gruppe med misofoni og en gruppe uden sat til at lytte til både neutrale lyde (fx regn), ubehagelige lyde (fx babygråd) og kendte triggerlyde som knitrende papir og smaskelyde.

Sidstnævnte typer lyde gav udslag i forhøjet hjerterytme og sved hos misofonigruppen, men ikke hos de andre.

Du får lyst til at flygte

Vi kan alle blive irriterede over lyden af et klikkende tastatur eller en kuglepen. Men når lyden går dig så meget på nerverne, at du bliver nødt til at forlade lokalet for overhovedet at kunne være i dig selv, er der måske tale om misofoni. Lidelsen aktiverer nemlig kroppens kæmp eller flygt-respons, der normalt kun aktiveres, når vi er i fare eller føler os stressede.

I FORM nr. 13/2023