Hvordan kommer vi videre efter utroskab?

Utroskab er aldrig sjovt, men er der kærlighed, er der en god chance for, at I kan komme videre sammen. Få psykologens guide her.

To hænder holder i hånden, mand og kvinde

PARFORHOLDET styrkes, når I dyrker de små stunder med nærhed.

© iStock

Utroskab handler grundlæggende om, at man deler en intimitet, enten fysisk eller følelsesmæssigt, med en person bag sin partners ryg.

En af de typiske årsager er manglende følelsesmæssig kontakt i forholdet. Hvis I mangler de dybe samtaler, de der små vinduer, hvor I ser hinanden, kan det være fristende at søge kontakten et andet sted.

For mange udspringer det også af en længsel efter det sug, vi typisk oplever i starten af et forhold. Når der så går hverdag i den, kan græsset virke meget grønt på den anden side.

Ifølge psykolog Anne-Cathrine Blegvad handler det stort set altid om en længsel inde i os selv, hvis vi er utro – det handler sjældent om vores partner. Ikke desto mindre kaster vi både vores partner og forhold ud i en voldsom krise, når det sker, og den bedragede vil ofte reagere med chok, vrede, fortvivlelse og sorg.

Er der stadig kærlighed i forholdet, er der gode chancer for, at I kan komme videre – og måske endda også ende med at stå stærkere, når stormen er redet af. Men det kræver, at I begge to er villige til at arbejde for jeres forhold, og at I accepterer, at der ikke findes noget quickfix

Kom godt videre

Pas på jeres forhold ved at dyrke de små stunder med nærhed.

UNDSKYLDNINGEN

Det er afgørende, at den af jer, der har været utro, giver en dybfølt og uforbeholden undskyldning. Den bedragede part skal kunne stole på, at du herfra er fuldstændig ærlig og angrer det, der er sket.

SAMTALEN

Det er almindeligt at føle skam, hvis man har været utro, og måske har du mest lyst til at glemme det. Men den bedragede part har ofte brug for at tale om det. Hold fokus på det konstruktive, og undgå at dykke ned i slibrige detaljer.

EFTERSYNET

Utroskab kan være en lejlighed til at kigge jeres parforhold efter i sømmene. Hvorfor gik det galt? Hvad skal være anderledes fremover, så I begge trives? Få evt. hjælp hos en psykolog eller parterapeut.

Kilde: Anne-Cathrine Blegvad, psykolog

Artiklen blev bragt i I FORM 9/2022

Bliv sund og stærk med I FORM!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. I vores online univers får du viden og værktøjer, der gør det let at leve sundt. Som abonnent har du fri adgang til både site og app.

På vores site og app får du bl.a.:

  • Over 100 videotræninger på 5 til 40 min.
  • Begyndervenlige løbeprogrammer med lydguide
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan – hver uge

Vil du vide mere om I FORM digital? Tjek her!

Newsletter background