6 grunde til at grine hver dag

Find det store smil frem, så snart lejligheden byder sig. Et grin kommer ikke til at kurere dig for kræft, men latter fungerer faktisk som både social lim og sundhedseliksir. Og det er ikke en joke!

Så sundt er det at have det sjovt

GRIN Så sundt er det at have det sjovt.

© iStock

Den, der ler sidst, ler bedst. Men det gør den, der ler først faktisk også. Hvornår har du sidst haft et rigtigt grineflip? Sådan et, hvor du lød som et æsel og lod tårerne sprøjte? Hvis du ikke rigtigt kan huske det, så er det blevet tid til at lede efter den sjove vinkel på tilværelsen. Latter kan nemlig nedbryde grænserne mellem os, og så er det ligefrem sundt for både din fysik og psyke. Der er ingen bivirkninger, og en overdosis er ikke mulig. Så begynd bare at varme lattermusklerne op, når vi forklarer, hvordan grin påvirker din sundhed.

Vidste du, at vi nogle gange griner i helt upassende situationer? Det er tilsyneladende noget, vi har arvet fra aber, hvor smilet er en slags frygtgrimasse.

1. Latter virker afstressende

Hvis stress er yin, er et godt grin yang. Grins effekt på din krop er nemlig stressens diametrale modsætning. Mængden af stresshormonet kortisol falder, og mængden af det afslappende hormon dopamin stiger, når du sprutter af grin. Latter afbalancerer sagt på en anden måde kemien i din krop. Så er det hele ved at koge lidt over en dag, så prøv at tackle det med humor.

2. Grin gavner kredsløbet

Lad os være ærlige her ... det svarer næppe til et sveddryppende træningspas i centeret eller en tur i løbeskoene. Men rent fysiologisk sker der det, når du griner, at pulsen stiger, og flere mindre studier tyder på, at der er en sammenhæng mellem, hvor ofte vi griner og vores hjertesundhed. Forskning fra University of Maryland Medical Center viser fx, at et godt grin øger blodgennemstrømningen. Latter fik i studiet blodkarrene hos forsøgspersonerne til at slappe af og blodet til at flyde mere frit i en times tid, efter at forsøgspersonerne havde set en morsom film. Så supplér endelig de ugentlige løbeture med Mr. Bean og en kattevideo eller to.

3. Du får en fantastisk udstråling

Har du nogensinde tænkt over, hvad der gør et menneske smukt? Er det ikke noget med symmetri, tænker du måske. Og jo, for den ene procent, hvor selv et melankolsk udtryk eller endda et par hængende mundvige ligner en million, er det sikkert rigtigt. Men for alle os andre løfter det ikke bare humøret, men også vores skønhed og udstråling med et stort smil på læben. Når vi har let til latter, udsender vi venlige vibrationer, overskud og godt selvværd. Prøv bare grinets lillebror – smilet – en enkelt dag. Du bliver overrasket over, hvor stor en forskel det gør.

4. Latter udløser lykkehormoner

Der er ikke mange tårer, vi hilser velkomne. Men dem, der triller på grund af latter, skulle vi bare have mange flere af. Efter et regulært grineflip bliver man nemlig ramt af en rigtig ahhhh-følelse. Det tror forskerne hænger tæt sammen med kærlighedshormonet oxytocin. Det udskiller du nemlig en masse af efter et godt lårklaskende grin.

5. Humor er social lim

Kender du det: Der er en, der klukker af grin, og pludselig sidder du også med et stort smil på, selvom du ikke har den fjerneste anelse om, hvad der skulle være så morsomt. Grin smitter som corona til en fyldt fredagsbar. Og i modsætning til corona er der tale om en god infektion, der binder os tættere sammen. Halleluja!

6. Latter påvirker immunsystemet

Flere små studier har vist, at immunforsvaret skærpes, når vi fx ser en sjov komedie. I hvert fald stiger mængden af antistoffer og naturlige dræberceller hos personer, der morer sig. Det ser dog ud til, at virkningen kun er til stede, hvis du skraldgriner – det er altså ikke nok at trække på smilebåndet her.