Snyd blodproppen med et glas vin

Så er det bevist! Helt ny forskning slår fast, at lidt alkohol hver dag beskytter dig endnu bedre mod blodpropper end forebyggende medicin.

"Nu har vi meget sikker dokumentation for, at lidt alkohol hver dag beskytter mod hjerte-kar-sygdomme", siger læge Erik Skovenborg, der er Danmarks førende ekspert i sammenhængen mellem alkohol og sundhed.

Canadiske forskere fra University of Calgary har netop i dag offentliggjort en stor meta-undersøgelse, der slår fast, at et beskeden indtag af alkohol hver dag beskytter mod hjerte-kar-sygdomme på tre forskellige måder.

LÆS OGSÅ: 8 vigtige spørgsmål om slagtilfælde

Hvor meget må jeg drikke?

Effekten gælder ved indtagelse af 15 gram alkohol (godt en genstand) om dagen for kvinder og 30 gram alkohol (2 ½ genstand) om dagen for mænd.

3 måder: Derfor beskytter alkohol mod blodpropper

  • Gør din kolesteroltal sundere Mængden af det sunde HDL-kolesterol øges med 0,1 mmol/l – en stigning, der er 50 procent større end selv den bedste kolesterolmedicin på markedet er i stand til at give. HDL-kolesterol mindsker graden af åreforkalkning ved at fjerne den skadelige LDL-kolesterol fra karvæggen.

  • Forhindrer blodet i at klumpe sig sammen Koncentrationen af blodets klæbestof fibrinogen reduceres med 0,20 gram/liter. Fibrinogen øger risikoen for blodpropper ved at gøre blodet tykkere og blodpladerne klæbrige. En stigning i blodets indhold af fibrinogen på 1 gram/liter øger risikoen for en blodprop i hjertet med 300 procent, så et moderat alkoholforbrug vil mindske faren for blodpropper markant.

  • Beskytter mod åreforkalkning Mængden af adiponectin i blodet øges med 0,6 mg/liter. Adiponectin er et hormon, der dannes i det sunde fedtvæv på hofter og lår (pærefacon), men hæmmes af det usunde mavefedt (æblefacon). Adiponectin bedrer insulinfølsomheden, mindsker risikoen for type 2 diabetes og beskytter karvæggen mod åreforkalkning. Stigningen i adiponectin-niveauet ligger på højde med den der ses ved behandling med glitazoner – et helt nyt lægemiddel mod type 2 sukkersyge.