Sådan bliver du sundere, mens du sidder ned

Kender du det der med, hvor irriterende det er, når din sidemands ene ben bouncer op og ned i et angreb af rastløshed midt i et møde? Hun har fat i noget …

Kvinde sidder foran computeren på arbejde og drikker en kop kaffe.

Hvis du glemmer at bruge hæve-sænke-bordet, er det her muligvis et tip, du bliver glad for.

© iStock

Hvor mange timer sidder du egentlig ned om dagen, når du tænker efter? På kontorstolen? Til frokost? Aftensmad? Foran fjernsynet? Mange – ikk’?

Og du ved helt sikkert også, at det ikke er videre sundt for hverken din form eller dit helbred at flade måsen ud og sætte din krops aktivitetsniveau helt ned i gear store dele af dagen.

Det kan dog gøre en væsentlig forskel for dit blodomløb og formentlig også for din risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, hvis du sørger for at bounce lidt op og ned i tæerne, mens du sidder ned.

Rejs dig op, hvis du kan

Det er forskere fra University of Missouri, Columbia, der har påvist, at rastløse fødder ikke bare, som de ventede, satte gang i blodomløbet i det nederste af benene, men også havde en positiv indflydelse på blodomløbet i resten af kroppen – og det giver sundere blodkar og kredsløb.

– Du skal altid forsøge at bryde din sidde-tid så meget som muligt op ved at stå eller gå indimellem – men hvis du er i en situation, hvor det ikke er muligt, kan det her være et godt alternativ. Al slags bevægelse er bedre end ingen bevægelse, siger Jaume Pdaille, der er ph.d. og hovedforfatter på undersøgelsen.

Det er fx også værd at huske på, hvis man sidder bundet til et flysæde i mange timer.

Det var en test af deltagernes blodomløb, før og efter de havde siddet ned i tre timer og bevæget det ene ben med jævne mellemrum, at Pdaille og co. så en markant forskel i blodomløbet i det aktive ben og det ben, de holdt i ro.