9 overskuelige tiltag, der gør dig sundere

Hvis energien ikke er til hardcore indsatser for din sundhed, så husk: De små ting tæller også. Det er netop dem, vi har lavet en liste med her. Så værsgo at plukke løs efter lyst og behov.

En kvinde holder en pause for at få mere livsglæde og sundhed. Sundhed er også de små ting.

SUNDHED – Husk, at de små tiltag også tæller. Især hvis de sætter sig fast som gode vaner.

© iStock

Så stod du lige der:

En træt torsdag, hvor du simpelthen ikke kan samle kræfter til hverken styrketræning eller nye sunde vegetarretter.

Gab, du skal bare slappe helt af. Ja, og det er også helt i orden.

Men inden der går totalt sofa og frysepizza i den, så husk på, at sundhed kommer i mange former.

Her har vi samlet en række små ting i hverdagen, som faktisk kan gøre en forskel – og som virkelig batter, hvis de bliver til gode vaner, der gror fast.

God fornøjelse med at være sund light.

SMÅ TILTAG, DER GØR DIG LIDT SUNDERE

Slik sollys til dig

Sollys stiller det indre ur, så vi vågner op. Det har tilmed den bonus at give humøret en saltvandsindsprøjtning. Selv 15 minutter kan gøre en forskel. Gør det til en fast vane at komme ud under åben himmel – helst fra morgenstunden, men ellers i frokostpausen.

Spis salat til

Det er svært at begrænse stivelsesprodukter som kartofler, pasta, ris og brød. Med dette tip har du et alternativ: Hav altid salat på bordet. Øs mest op af det grønne i stedet for det hvide, og du gør noget godt for fordøjelsen – og vægten.

Strææææk dig

Når du vågner, har din krop og bevidsthed været langt væk. Så det er lidt unfair at for lange, at du vågner på ét sekund. Hjælp kroppen på vej ved at strække dig godt igennem, mens du ligger under dynen – ikke mindst nakke, ryg og skuldre.

Hold mørkning

Pauser giver dig mulighed for at trække vejret og danne dig overblik. En måde er fx at holde mørkning. Fænomenet stammer fra tiden før elektriciteten, hvor man samledes i skumringen for at lave en rolig afslutning på en aktiv dag. Sluk alt lys, og mærk dag blive til aften.

Træk vejret i pauserne

En simpel vejrtrækningsøvelse kan hjælpe dig til at få ro i krop og tanker. Lav den fx i sofaen, i bilen eller på toilettet. Du trækker vejret ind på 4 sekunder, holder det i 4, puster ud på 4 og holder en pause på 4. Gentag 10 gange, og mærk, hvordan skuldrene sænkes.

Gå, når du alligevel skal ud

En dejlig tur i skoven på en lørdag er selvfølgelig guld værd. Men du får endnu flere skridt i benene –og sundhed –af at gribe de lejligheder til at gå, der er i hverdagen. Du kan fx gå ned at handle eller gå en lille tur, når du er ude for at tømme postkassen.