Nordisk kost styrker helbredet – også uden vægttab
Du mindsker både dit kolesterol og dit blodsukker, hvis du hovedsageligt spiser nordens sunde fødevarer. Også selvom du ikke taber dig. Det viser et skandinavisk studie.
Du mindsker både dit kolesterol og dit blodsukker, hvis du hovedsageligt spiser nordens sunde fødevarer. Også selvom du ikke taber dig. Det viser et skandinavisk studie.
Spiser du fuldkorn, grøntsager, bær, fisk og rapsolie, vil din krop formentlig takke dig. Den nordiske diæt bliver gang på gang fremhævet som en sand mirakelmager, der bl.a. mindsker risikoen for type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme.
Hidtil har gevinsterne været koblet med det vægttab, man kan opnå med nordens sunde fødevarer. Men nu har forskere fundet ud af, at nordisk kost sænker kolesterol og blodsukker selv uden vægttab.
200 personer over 50 år med forhøjet BMI blev delt i to grupper.
Den ene spiste nordisk kost, og den anden spiste som vanligt.
Efter et halvt år viste prøver fra blod og urin, at gruppen, der havde spist nordisk, havde lavere kolesterol, lavere indhold fedt i blodet og en bedre regulering af blodsukkeret. Det til trods for, at de ikke opnåede et vægttab, da forskerne bevidst bad dem fylde mere på tallerkenen, hvis de begyndte at tabe sig.
Ifølge forskerne skal forklaringen findes i den særlige fedtsammensætning i nordisk kost.
Fisk og olie fra vegetabilske kilder som raps er nemlig rige på fedtsyrer, som er godt for blodsukker, kolesterol og fedt i blodet. vejer du for meget, kan det dog stadig svare sig at smide de overflødige kilo, da sundhedsfordelene, da blot vil være endnu større.
Kilde: Københavns Universitet
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 12/2022