Nordisk kost styrker helbredet – også uden vægttab

Du mindsker både dit kolesterol og dit blodsukker, hvis du hovedsageligt spiser nordens sunde fødevarer. Også selvom du ikke taber dig. Det viser et skandinavisk studie.

Nordisk kvinde i en gul rapsmark.

SUNDT FEDT Gule rapsmarker er ikke kun skønne at se på. De forsyner os også med sundt fedt.

© iStock

Spiser du fuldkorn, grøntsager, bær, fisk og rapsolie, vil din krop formentlig takke dig. Den nordiske diæt bliver gang på gang fremhævet som en sand mirakelmager, der bl.a. mindsker risikoen for type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Hidtil har gevinsterne været koblet med det vægttab, man kan opnå med nordens sunde fødevarer. Men nu har forskere fundet ud af, at nordisk kost sænker kolesterol og blodsukker selv uden vægttab.

200 personer over 50 år med forhøjet BMI blev delt i to grupper.

Den ene spiste nordisk kost, og den anden spiste som vanligt.

Efter et halvt år viste prøver fra blod og urin, at gruppen, der havde spist nordisk, havde lavere kolesterol, lavere indhold fedt i blodet og en bedre regulering af blodsukkeret. Det til trods for, at de ikke opnåede et vægttab, da forskerne bevidst bad dem fylde mere på tallerkenen, hvis de begyndte at tabe sig.

En unik fedtsammensætning

Ifølge forskerne skal forklaringen findes i den særlige fedtsammensætning i nordisk kost.

Fisk og olie fra vegetabilske kilder som raps er nemlig rige på fedtsyrer, som er godt for blodsukker, kolesterol og fedt i blodet. vejer du for meget, kan det dog stadig svare sig at smide de overflødige kilo, da sundhedsfordelene, da blot vil være endnu større.

SUNDE FEDTKILDER I NORDISK KOST

Rapsolie
© iStock

Rapsolie

De gule marker er ikke kun skønne at se på. De forsyner os også med sundt fedt.

Rig på både enkeltumættede fedtsyrer og omega-3-fedtsyrer, der tilsammen skaber et værn mod hjerte-karsygdomme.

Frø og kerner
© iStock

Frø og kerner

Indeholder masser af sundt umættet fedt. Hørfrø er fx fyldt med omega-3, og som bonus er frø og kerner rige på kostfibre.

tun
© iStock

Fisk

Fyldt med vigtige omega-3 fedtsyrer, fx de to særlige omega-3 fedtsyrer EPA og DHA, der er gode for hjertet og virker antiinflammatoriske.

Kilde: Københavns Universitet

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 12/2022