Mad efter træningen?

Man bliver ofte anbefalet at spise et restitutionsmåltid efter træningen. Men er det nødvendigt, når man træner for at tabe sig? Få svaret her.

Mad efter træning

Skal jeg spise efter træning?

Det afhænger af, om du træner for at præstere eller for at forbrænde fedt. Derfor får du to svar på spørgsmålet.

Hvis du træner for at præstere

Efter en god gang træning kræver muskelcellerne næringsstoffer for at genopbygge det, du lige har nedbrudt. Ved både vægttræning og udholdenhedstræning er det vigtigt, at du fylder næring på inden for 30 minutter efter træningspasset, så du styrker din krops genopbygning.

Bedst er det at spise en blanding af kulhydrater og protein. Kulhydraterne får insulinproduktionen til at stige. Insulinen, der er et muskelopbyggende hormon, nærmest støvsuger blodbanen for sukker og andre næringsstoffer - herunder aminosyrer som er byggesten til proteiner - ved at sikre et øget optag til muskelcellerne, som lige efter træningen er meget modtagelige for diverse næringsstoffer.

Derfor skal restituere efter træning

Dette skal du spise efter træning

Spis en portion yoghurt med cerealier på eller drik et par glas kakaoskummetmælk. Eller bland dig en shake af noget proteinpulver og nogle hurtige kulhydrater (eventuelt sukker opløst i vand), og indtag det umiddelbart efter træningen.

Trænger du til mere mad, fx hvis du sprang aftensmaden over inden træning, kan du lidt senere på aftenen spise et let måltid. Men vær opmærksom på, at du ikke skal spise for meget, lige inden du går i seng, da det vil kunne forstyrre nattesøvnen. Og en god søvn er afgørende for, at musklerne genopbygges maksimalt.

Hvis du træner for at tabe dig

Træner du derimod for at tabe dig, er rådet lidt anderledes. Et restitutionsmåltid er nødvendigt for personer, der træner ofte og gerne vil præstere fra gang til gang. For dig, der træner for at forbrænde fedt, kan det til gengæld være fornuftigt at springe måltidet over, hvis du ikke er sulten. Du kan dog sagtens spise en snack efter træning, hvis du trænger til det. Du skal bare sørge for, at der ikke er for mange kulhydrater i det, du spiser. Sats i stedet for på en proteinrig snack.

Når du helst skal holde dig fra kulhydraterne efter træning, skyldes det, at de kan bremse for den fedtforbrænding, du har sat i gang. Kulhydrater får som tidligere nævnt blodsukkeret og insulinproduktionen i kroppen til at stige kraftigt. Når insulinniveauet stiger, holder kroppen op med at forbrænde fedt og prioriterer i stedet at få forbrændt kulhydraterne og sænket insulinniveauet. Det kan gå ud over slankeeffekten af din træning.

Der findes adskillige myter om træning og vægttab. Har du helt styr på, hvad der er sandt?

3 gode slanke-snacks efter træningen

  1. En omelet af to æg med en stor håndfuld svitsede spinatblade.
  2. En avocado med hytteost eller rejer.
  3. En lille skål skyr med grofthakkede mandler drysset hen over.