Kan jeg selv tørre frugt?

12. september 2012 af I FORM-redaktionen

Spørgsmål

Kan jeg selv tørre frugt?

LÆS OGSÅ: Tørret frugt – er det sundt?

Svar

Du kan sagtens lave dine egne tørrede stykker frugt, der er lige så sunde og velsmagende som dem i butikkerne – men heldigvis en del billigere.

For at få størst succes skal du vælge frugter, der er faste og modne, og styre uden om melon og citrusfrugter, da deres høje vandindhold vil gøre dem smagsløse. Brombær og hindbær er heller ikke velegnede, da de indeholder for mange kerner.

Skræl frugten, så væsken fordamper hurtigere, og skær frugten i tynde skiver. Læg skiverne på en bageplade, og tør frugten ved 49-60 grader i en varmluftsovn. Æbler skal have 4-6 timer, pærer 6-10 timer og vindruer 10-18 timer.

Det er vigtigt at holde temperaturen ret stabil, da frugten kan danne skimmelsvamp, hvis temperaturen er for lav, mens frugterne bliver seje og mister vitaminer, hvis du skruer for højt op for blusset.

Vend skiverne af og til, så tørringen bliver så ensartet som muligt. De frugter, der bliver hurtigt brune (fx æbler), kan man lægge i en opløsning af askorbinsyre, der modvirker dette. Køb en flaske på apoteket eller i Matas, og bland en opløsning af 1 tsk. askorbinsyre til 2 dl vand til æbler – og den halve koncentration til frugter som ferskner, nektariner og pærer.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvad hjælper dig til at slappe af i en travl hverdag?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: