7 sukkerfælder, du sagtens kan undgå

Nogle gange har du bare SÅ meget lyst til sukker. Vi spotter 7 sukkerfælder - og giver tips til, hvordan du snoer dig udenom.

Få et par fif til, hvordan du undgår sukker i forskellige situationer.

1. Du føler dig ikke rigtig mæt

Selv om du lige har spist mad, føler du dig ikke ordentlig mæt, for du mangler ligesom noget. Sukker tilfredsstiller både hjernen, der skal have noget sødt for at blive tilfreds, og smagssansen på tungen.

Det kan du gøre

Spis sød frugt (frisk eller tørret), og få tilfredsstillet dine smagsløg på en sundere måde. Alternativet er at spise, hvad du plejer, men sætte tempoet ned. Læg mærke til, at oplevelsen af noget velsmagende gradvist forsvinder for hver mundfuld, for til sidst at være helt væk. Hold op med at spise, når du er tilfreds.

2. Du hungrer efter noget sødt

Hjernens krav om nydelse er biologisk drevet, og søde sager som fx chokolade stimulerer hjernens nydelsescenter i bl.a. den orbitofrontale cortex.

Det kan du gøre

Spis, hvad du plejer, men spis langsommere, og læg mærke til nydelsen. Vælg en sundere sød løsning, fx mørk chokolade. Eller vælg noget sødt med indbygget bremseklods, fx hård lakrids. Spis kun, når du er rigtig sulten, så bliver hjernen også tilfredsstillet af almindelig mad. Ret din hjernes nydelseshungrende opmærksomhed mod en sukkerfri nydelse, fx sex eller meditation.

3. Du føler dig stresset

Stress, dårligt humør eller måske en trang til at blive trøstet kan øge din lyst til sukker, fordi søde sager øger hjernens indhold af signalstoffet serotonin, som virker beroligende.

Det kan du gøre

Spis sundere og mere mættende kulhydratrig mad, og undgå at spise protein samtidig, fordi det hæmmer virkningen af serotonin. Overspis hellere i sundere mad i stedet for i rendyrkede sukkerbomber. Eller gør noget andet som er sukkerfrit, gå fx en tur, eller spænd af til musik. Gør også noget grundlæggende ved det, der stresser dig, så dit behov for sukker og overspisning falder.

4. Dit blodsukker er i bund

Lavt blodsukker udløser sult og appetit efter søde sager, så du bliver motiveret til at spise nogle madvarer, der normaliserer dit blodsukker igen i en fart.

Det kan du gøre

Lyt til din krops signaler, og sæt ind i god tid med sund mad, så du undgår stærk sult og sukkertrang. Hav fx altid en madpakke med i tasken, så du er på forkant med situationen. Sammensæt dine måltider, så dit blodsukker stiger langsomt og lægger sig stabilt. Vælg fx fibre, protein og sundt fedt. Fordel også din mad ud over flere mindre måltider i løbet af dagen.

5. Du er sammen med andre

Mange forbinder slik, kage og chokolade med hygge og glæde. Uden søde sager er det svært at hygge sig!

Det kan du gøre

Vælg noget andet, der er sundere, men som du og dine gæster kun opfatter som en lille ændring. Vær nysgerrig, og brug din fantasi. Lav fx frugtspyd eller grønsagsfad. Eller find på noget andet end at spise, fx se en sjov udstilling eller gå en tur. Når du er gæst, så spis, hvad du får serveret, medmindre du ikke kan lide det, eller ikke kan tåle det. Spis det langsomt, og nyd det. Undlad unødvendige forbud, da det blot øger trangen.

6. Dine depoter er tomme efter træning

Når kulhydratdepoterne i leveren og musklerne er tomme, kan det udløse en trang efter sukker. Din krop har ganske enkelt brug for ekstra kulhydrat (ikke fedt), når du træner meget.

Det kan du gøre

Tank op med sunde, kulhydratholdige madvarer regelmæssigt. Fx fuldkorn, frugt, grønt og kartofler. Undgå diæter med meget lavt kulhydratindhold. Hvis du vil tabe dig ved at spise færre kulhydrater, så gør det moderat ved at skifte til madvarer, der gør dig lige så mæt.

7. Du føler dig som sukkerjunkie

Overspisning af sukker kan føre til en form for afhængighed, hvor du føler, du ikke kan undvære den søde smag og den beroligende virkning, det giver. Sukker kan dog ikke sidestilles med narkotika eller alkohol, der kan give fysisk afhængighed. Med sukker er der mest tale om en psykisk afhængighed, men hjernens nydelsescenter bliver ikke tilfredsstillet, når du får for meget sukker.

Det kan du gøre

Læg en plan for, hvordan du gradvist kan nedtrappe dit sukkerforbrug. Fokuser især på at reducere hyppigheden af dit indtag af søde mad- og drikkevarer. Hyppigheden er vigtigere end mængden, når smagsløgene skal afvænnes. Dit mål skal være et moderat og afbalanceret forhold til sukker.