Slankekur og stofskifte

Der verserer mange myter om, hvordan stofskiftet styrtdykker, når du går i gang med slankekuren. Sandheden er dog, at stofskiftet kun daler relativt lidt, i takt med at du taber dig.

Undersøgelser viser, at for hvert kilo, du taber, må du regne med, at hvilestofskiftet falder omkring 10 kcal om dagen. Årsagen er, at din kropsmasse er mindre end før vægttabet, og jo færre celler der skal holdes liv i, jo mindre energi kræver det.

Herudover bliver udbyttet af den træning og hverdagsaktivitet, som du lægger for dagen, reduceret, og det koster yderligere i det daglige kalorieregnskab. Årsagen er, at især vægtbærende aktiviteter som løb og trappegang kræver en mindre indsats, når du er lettere.

Prøv for sjovs skyld at tage en 5-kilos rygsæk på, og gå op ad trappen. Og snup derpå en tur uden. Forskellen på, hvor hårdt det er, er mærkbar, ikke?

Så meget falder dit kalorieforbrug

Du kan som tommelfingerregel gå ud fra, at for hvert kilo, du taber, falder dit kalorieforbrug under fysisk aktivitet med 3-4 pct.

Omregnet til kalorier betyder det, at smider du 5 kilo, daler dit daglige energibehov med 50 kcal på grund af den mindre kropsmasse plus 50-100 kcal for hver times fysisk aktivitet – sammenlignet med før vægttabet.

Konsekvensen er, at mens du havde et fint kalorieunderskud, der fik kiloene til at smelte af kroppen, da du begyndte dit vægttab, er underskuddet markant forringet, når der er røget nogle kilo. Til sidst i en grad, så vægttabet ligefrem kan stagnere.

Løsning

Du kan ikke forhindre, at stofskiftet daler, når vægten går ned. Til gengæld kan du kompensere for situationen ved at skrue op for motionen og/eller indtage lidt færre kalorier. Regn med, at der skal motioneres 15-20 minutter ekstra om dagen for hver 5 kilo, du smider.

Eller alternativt fjernes en mængde mad svarende til 1 skive brød, 3-4 stykker frugt eller 125 gram kartofler fra dagskosten. Gør du det, er du sikker på at holde fast i det planlagte kalorieunderskud og opnå det ønskede vægttab.

Kilde:Martin Kreutzer