5 trin til flad mave

Det er ikke altid nemt at komme mavefedtet til livs. Et stressende arbejdsliv, et højt alkoholindtag og for lidt motion er nemlig faktorer, som også hver især disponerer for fedtophobning netop på maven. Her er 5 områder, du kan sætte ind på, hvis du ønsker at smide noget af mavefedtet.

5 trin til flad mave

ØNSKER DU EN FLAD MAVE? Ved at stille ind på 5 områder kan du mindske mængden af mavefedt.

© iStock

1. Skær ned på kulhydraterne

Når du indtager for mange kulhydrater, ryger dit blodsukker i vejret. Det er en tilstand, som ikke er god for kroppen på den lange bane. Kroppen reagerer på de hyppige blodsukkerstigninger ved bl.a. at deponere overskudskalorierne som fedt i bughulen.

Det gør du: Lug først og fremmest ud i sukkerbomberne. Hyppige og store mængder sodavand, slik og kage er der ikke plads til, hvis du vil mavefedtet til livs. Du kan også skære ned på pasta, ris, kartofler og brød og spise flere grøntsager. Du skal til gengæld holde indtaget af protein relativt højt. Gå efter at få 25 gram i hvert afdagens tre hovedmåltider.

2. Drik mindre alkohol

Alkoholiske drikke som øl, vin og spiritus er rigtig skidt for maven. Det er dog ikke selve den kalorierige alkohol, der havner i bughulen, men derimod de næringsstoffer, som svømmer rundt i blodet sammen med alkoholen. Eftersom kroppen prioriterer afbrænding af den giftige alkohol foran sukker og fedt, har den ikke anden mulighed end at sende overskuddet af disse stoffer over i mavens lettilgængelige depot.

Det gør du: Skær overflødig alkohol fra. Har du mavefedt, du ønsker at komme af med, bør du gennemgå dine alkoholvaner og mindske indtaget. En god måde at nå dertil på kan som hovedregel være at undgå alkohol til hverdag.

3. Spis det rigtige fedt

Skal mavefedtet bekæmpes, gælder det om at skrue op for indtaget af især enkelt-umættede fedtsyrer. Forskere har påvist, at en kost rig på enkeltumættede fedtsyrer motiverer kroppen til at smide fedt specifikt fra maven. Find plads til de ekstra kalorier ved at reducere mættet fedt fra kød, pålæg og mejeriprodukter, fordi det både er enormt kalorierigt og usundt i større mængder.

Det gør du: Skru på madens fedtkilder ved at vælge fede, animalske madvarer fra. Det giver plads til, at du kan sætte flere af de gode fedtkilder på menuen. Få lidt sundt fedt fra fx olivenolie, nødder og avocado til alle dine hovedmåltider.

4. Undgå stress

Flere undersøgelser dokumenterer en klar sammenhæng mellem stress og mavefedt. Det bunder i, at stress øger niveauet af stresshormoner i kroppen. Disse får kroppen til at spare på forbrændingen ved at sænke stofskiftet og flytter samtidig overskydende kalorier over i maveregionen. Kombinér dette med, at mange mennesker kompenserer med alkohol og søde sager, når de er stressede, og du har en cocktail, der gør det rigtig svært at bremse fedtet i at sætte sig på maven.

Det gør du: Du er først og fremmest nødt til at erkende, at en stresset tilværelse ikke går hånd i hånd med vægttabsambitioner. Og når du er nået til denne indsigt, er det nødvendigt, at du opsøger løsninger - og måske også hjælp – til at få dit stressniveau under kontrol.

5. Træn regelmæssigt

Det er ikke nemt at holde fedtet fra livet, hvis du ikke træner og opsøger hverdagens muligheder for at forbrænde lidt ekstra kalorier. Moderate mængder træning sænker også kroppens niveau af de stresshormoner, der ellers arbejder fedtet ind i mavens depoter.

Det gør du: Sørg for at få planlagt din tid, så der i løbet af ugen bliver plads til mindst tre gange træning. Både kardio- og styrketræning bidrager til at forbrænde kalorier. I din styrketræning bør du primært have fokus på at træne kroppens store muskelgrupper i lårene, ballerne, øvre ryg og bryst med store øvelser som squat, lunges, dødløft, bænkpres, skulderpres og pull-ups – og supplér så med målrettede coreøvelser. Husk også at tage alle de små, nemme stik til mere bevægelse i hverdagen såsom raske gåture, cykelture til og fra arbejde osv.

Artiklen blev bragt i Aktiv Træning nr. 4/2021