Find de rigtige skøjter
Her kan du se, hvad de forskellige typer skøjter kan.
Hvis du er fristet af at komme ud på isen, er det nok en god idé at lade de gamle skøjter blive på loftet. I forhold til moderne skøjter vil de slet ikke give samme skøjteglæde, fordi støtten er for ringe, og klingen måske er hakket og sløv, så du må ase for at komme frem på skøjterne.
Men før du køber, bør du overveje, hvor meget du kommer til at bruge skøjterne. Der er ingen grund til at købe meget dyre skøjter, hvis du kun bruger dem tre gange om året. Omvendt bør man heller ikke købe for billigt. Mange billige skøjter er slatne som en sok og yder meget ringe støtte om anklerne. Det gælder især, når vi snakker kunstskøjter. Det giver dårlig manøvreevne, man skal bruge alt for mange kræfter på ikke at vrikke på skøjterne, og man får ømme ankler.
Derfor er det også vigtigt, at støvlerne ikke er for store, og det er en dårlig idé at give børnene skøjter, de kan vokse i. Nye støvler skal sidde stramt uden at klemme. Når snørebåndene er løsnet helt, og tæerne helt fremme i støvlen, skal der lige præcis være plads til en finger bag hælen.
Valget af skøjtetype er såmænd ikke den store videnskab. Men som udgangspunkt er det dog klogt at skele alvorligt til, hvad man vil bruge skøjterne til. Det er den bedste måde at sikre størst fornøjelse på lang sigt. Hvad angår de forskellige typer skøjter, så er der i hovedtræk fire at vælge imellem:
Hockeyskøjten er opbygget med en stiv skal og er godt polstret, den giver som regel god støtte til fod og ankel og beskytter foden mod slag. Den tykke polstring gør støvlen behagelig at have på, men den kan alligevel godt være lidt stiv at "gå til". Klingen er kort og kraftig, og den er hurtig og nem at manøvrere med.
Kunstskøjten er den klassiske skøjte med støvle i læder med hæl under. Den har en noget længere og lidt bredere klinge med takker i snuden til afsæt til spring. Skaftet er lidt højere end på hockeyskøjten, og den støtter normalt også godt. Den har ikke så tyk polstring og kan være lidt ubehagelig at "gå til". Tåler ikke slag i hockeyspil.
Hurtigløberskøjten er en speciel skøjte, som i høj grad er bygget til fart. Klingen er lang og slank, støvlen er mere kortskaftet og sidder helt tæt.
Langtursskøjten er hurtig og bygget til at klare strabadserne ved fx at løbe på ujævn is over meget lange skøjte-stræk på floder og søer. Har en lang og kraftig klinge i ekstra stærkt stål og bruges med vandre- eller evt. langrendsstøvler. Skøjten er lidt svær at opdrive herhjemme, men hos vore nordiske naboer er den meget populær.
De to sidstnævnte er specialskøjter og ikke egnede til allround-løb. Det er både hockeyskøjten og kunstskøjten derimod. De fleste anbefaler hockeyskøjten til både børn og voksne, fordi den er mest allround og giver mulighed for at spille hockey også. Til samme pris yder den også bedst støtte. Og den har ikke kunstskøjtens takker, som kan drille især nybegyndere ved at bide i isen, når de ikke skal.
Ved man derimod, at man har lyst til at prøve kræfter med spring og piruetter, så er kunstskøjterne det rigtige valg.
Er man i tvivl om, hvilke skøjter man skal købe, kan det være en god idé at prøve at leje nogle først i skøjtehallen eller nogle af de mange udendørsbaner. Her kan man også få slebet sine skøjter.