Gør løb til en leg

Er de ugentlige løbeture er begyndt at kede dig? Prøv at forvandle dem til en munter oplevelse.

Rend og hop

Gadedrengehop, numsespark og knæløft. Hvem sagde, at løb bare gik ud på at sætte den ene fod foran den anden? Med nemme og muntre øvelser kan du få en lidt sjovere løbetur og samtidig komme til at løbe hurtigere og mere flyvende. Kan du lide dem, så erstat fremover lidt af én af dine ugentlige ture med dem. Lav maksimalt øvelserne fire gange pr. løbetur.

Løb op og ned i terrænet

Vil du give dit løb det sidste pift, så prøv bakkeløb. Find en rute med nogle bakker, og spæn så op ad bakkerne, og lunt stille og roligt nedad. Vil du gøre det ekstra hårdt, så hop op ad bakkerne på ét ben. Skift ben for hvert femte hop. Men pas på. Denne øvelse er hård for knæene, så lav den ikke for tit og slet ikke, hvis du har skrøbelige knæ. Er der ingen bakker i nabolaget, vil løb op og ned ad trapper styrke nogle af de samme muskler.

Vind over dig selv

Lav små konkurrencer og udfordringer til dig selv. Tag tid på dig selv løbe op af trapperne og prøv så at forbedre den. Løb endnu længere eller hurtigere på din sædvanlige rute.

Drop fortovet

I stedet for at tage den sædvanlige tur op og ned ad fortovet kan du lave dit eget crossløb på tværs af stier og veje. Løb over stok og sten vil sparke nyt liv i løbeturen, fordi din hjerne lige pludselig skal være vågen og dine fødder løbe nye veje. Variationen i terrænet styrker i øvrigt også musklerne på en helt anden måde end ellers. Og så mindsker du risikoen for skader, fordi du belaster din krop mere alsidigt.

Løb i sand

Løb i sand, i knædybt vand eller i højt, blødt græs. Det kan også gøre løbetræningen mere afvekslende. Fordelen er, at du på det bløde underlag ikke belaster musklerne så meget. Derudover giver det ekstra god kondi. Løb i sand styrker også anklerne. Og så gør det dig mere afslappet i overkroppen, når du løber.

Løb og løft knæene højt

Løb, mens du laver 50 knæløftninger (25 med hvert ben). Knæløftene gør dig mere smidig, hurtig og stærk. Jo mere eksplosivt din fod sender kroppen af sted, jo længere bliver dine skridt og jo hurtigere og mere svævende vil du komme til at løbe.

Tag kompas med

Du kan også vælge at tage kompas og kort i hånden og udforske skovene sammen med den lokale orienteringsklub. Jagten på posterne gør, at hjernen får noget at arbejde med. Men hvis hjernen ikke skal arbejde mere end benene, så lær først at bruge et kompas og læse et kort.

Gør det på svensk

Fartleg er født på de svenske grusveje og skovstier. Ideen er, at du udnytter omgivelserne til skiftevis at løbe meget langsomt og meget hurtigt. Spurt hen til egetræet, tag turen videre til legepladsen joggende, og nå springvandet i rekordfart. Hvis du har en løbepartner, kan I skiftes til at bestemme ruten og lade humøret bestemme, hvor meget fart der skal på. Denne leg giver dig i øvrigt også hurtigere en god kondi, fordi du vænner kroppen til at løbe hurtigere, end den normalt er i stand til.

Hop som en gadedreng

Lav 30 gadedrengehop (land 15 gange på hver fod). Prøv at hoppe så højt, du overhovedet kan. Denne løbeleg styrker de muskler, du bruger til at sætte af med, når du løber. Snart vil du opdage, at du begynder at svæve længere mellem hvert skridt, selv når du løber helt almindeligt.

Fang hinanden

Har du en løbemakker med nogenlunde samme kondi, vil en god gammeldags fangeleg puste nyt liv i løbeturen. Løb fx i en park eller skov, hvor der er masser af udfoldelsesmuligheder og skift så til at være den. Hold evt. en lille luntepause indimellem. Denne dejligt barnlige leg kan være ret anstrengende.

Spark dig selv i numsen

Læn dig let forover, og spark dig selv bagi, mens du løber. Gå efter 50 fuldtræffere (25 med hvert ben).
Øvelsen gør dit løb mere smidigt og flydende. Længden af dine skridt vil også automatisk blive længere og længere, så du ender med at løbe både lettere og hurtigere.

Lav dit eget forhindringsløb

Hvorfor holde sig til stierne, når der er lavthængende grene at løbe under, vandpytter at hoppe over og træer at løbe rundt om? Hvis du hele tiden er på udkig efter ting at springe over eller løbe rundt om, bliver løbeturen sjovere. Og så styrker denne løbefacon flere muskler og belaster din krop mere alsidigt.