Top 10: De mærkeligste OL-discipliner

Synes du, at der er nogle ret bizarre discipliner på det aktuelle program, så er det faktisk intet, i forhold til hvad historien har budt på.

To mænd cykler på tandemcykel ved OL i London 1948

OL-DISCIPLINER Er du også ærgerlig over ikke at kunne se tandemcykling, som en OL desciplin?

© PPP

1. Tandem

Hvornår: 1906-1972. Historien: Trods motionscyklingens heftige opblomstring de senere år, så står tandemcyklen stadig solidt parkeret i glemmebogen. Der var dog engang, hvor tandemdisciplinen var en sand publikumstræffer, der bød på masser af fart, dramatik og halsbrækkende styrt. For når man sætter to toptrænede gutter på en tandem, så er det langtfra den skovtur, man ellers forbinder parcyklen med. 2.000 meter sprint på bane var på det olympiske program helt frem til De Olympiske Lege i München 1972. Danmark nåede også at få medalje i disciplinen, da Edmund Hansen og Willy Falck Hansen vandt sølv ved OL i Paris i 1924.

2. Dueskydning

Hvornår: 1900. Historien: Inden man fandt på at bruge lerduer til skydekonkurrencer, var det den ægte vare, man plaffede løs efter. Ved OL i Paris i 1900 kom dueskydning på programmet, og belgieren Léon de Lunden tog guldmedaljen med 21 nedskudte duer. Efter konkurrencen lå 300 døde duer tilbage på banen, og her indså man nok, at dette ikke var verdens bedste olympiske idé, så disciplinen blev hevet ud igen. Lerdueskydning er fortsat på programmet i dag.

3. Kroket

Hvornår: 1900. Historien: OL i Paris 1900 var på mange måder et spøjst arrangement fuld af bizarre sportsgrene. I flere discipliner var det tilmed kun franskmænd, der stillede op. Det gjaldt bl.a. i havespillet kroket, der også udmærkede sig ved, at det var første gang, kvinder deltog i de moderne lege. To franske kroketkvinder, Brohy og Ohnier, fik æren, men interessen var ikke overvældende. Ifølge historiebøgerne købte kun én tilskuer billet til konkurrencen – en englænder, der var rejst hele vejen fra Nice.

4. Pistolduel

Hvornår: 1906 (1912). Historien: Ved OL i 1906 blev der i bedste westernstil konkurreret i duel med pistoler. Dog skød man (måske belært af erfaringerne fra dueskydningen i 1900) ikke efter hinanden, men efter dukker iklædt lange frakker og skydeskiver på brystet. Legene i Athen 1906 kaldes for de olympiske ‘mellemlege’ og anerkendes ikke af IOC som et officielt OL. Pistolduel var også på programmet ved legene i Stockholm i 1912, men her var dukkerne skiftet ud med mindre livagtige mål.

5. Længde- udspring

Hvornår: 1904. Historien: Det kan næppe undre nogen, at længdeudspring kun fik en enkelt optræden på den olympiske scene. For mage til kedelig sport skal man lede længe efter. Det gik ud på at springe i svømmebassinet fra kanten og drive afsted under vandet så langt som muligt uden at bevæge arme og ben. Vinderen var ham, der nåede længst ud på 60 sekunder. William Dickey, USA, blev historiens første og eneste guldvinder i disciplinen ved OL i St. Louis i 1904.

6. Rebklatring

Hvornår: 1896-1932.

Historien: Allerede fra de første moderne lege i Athen 1896 var rebklatring på programmet. Græske Nikolaos Andriakopoulos nåede toppen af det 14 meter lange reb på 23,4 sekunder og kunne kalde sig den første olympiske mester i disciplinen. En af de mere opsigtsvækkende atleter i rebklatringshistorien var amerikaneren George Eyser, som vandt guld i St. Louis 1904, på trods af at han havde træben. Han vandt i øvrigt også 5 andre medaljer det år.

7. Motorbådssejlads

Hvornår: 1908. Historien: Hvis folk totalt blottet for atletiske færdigheder nogensinde har haft en fair chance for OL-guld, så må det være i motorbådskonkurrencen ved OL i London 1908. Den gik helt enkelt ud på at stå bag rattet på sin motorbåd og sejle fra konkurrenterne. Nogen publikumssucces blev det ikke, for konkurrencen fandt sted så langt ud for Southamptons kyst, at ingen rigtig kunne følge med, og desuden blev de fleste sejladser aflyst pga. dårligt vejr.

8. Stående højdespring

Hvornår: 1900-1912. Historien: Amerikaneren Raymond Ewry var suveræn i denne variant af højdespring, hvor man ikke har noget tilløb og skal sætte af fra jorden med samlede ben. I 1900 satte han ny verdensrekord med et spring på imponerende 1,65 meter, og han tog også guldet ved de følgende to Olympiske Lege. Faktisk er Raymond Ewry en af de mest vindende olympiske deltagere i historien med hele 8 guldmedaljer, men er alligevel gledet ud i glemslen sammen med de sportsgrene, han brillerede i. Ud over stående højdespring dominerede han nemlig også stående længdespring og stående trespring.

9. Solosynkronsvømning

Hvornår: 1984-1992. Historien: Disciplinen med det lettere selvmodsigende navn kom med ved OL i Los Angeles i 1984, men røg allerede ud igen efter Barcelona 1992. I solo er det især svømmerens teknik og evne til at udnytte musikken, man vurderer. Men holddisciplinen, hvor kvinder med farverige badedragter, tung makeup og stive smil udfører deres perfekt timede synkronbevægelser, er trods alt lidt mere underholdende at se på for masserne. Og hold- og duetdisciplinerne har overlevet som kultklassikere på det olympiske program.

10. tovtrækning

Hvornår: 1900-1920. Historien: I dag findes tovtrækning stort set kun på lejrskoler og ved byfester, men i mange år var disciplinen et fast indslag ved OL. Her bidrog sporten med høj underholdningsværdi og masser af ballade – for der var nærmest garanti for, at det vindende hold blev beskyldt for at have snydt sig til sejren med ufine tricks. I 1900 vandt Danmark og Sverige en fælles guldmedalje i disciplinen, da man kunne stille hold med blandede nationaliteter. Så sent som sidste år ansøgte det internationale tovtrækningsforbund – uden held – om at få sporten tilbage på OL-programmet i Tokyo 2020.