Sådan styrker gang din løbekrop

Det lyder måske skørt, men gang vinder lige nu indpas som en effektiv og skånsom træningsform. Hvis du bruger den i kombination med løb, kan du – uanset dit niveau – styrke hele kroppen og komme mange skader i forkøbet. Så snør dine sko, og bliv klogere på fænomenet her.

Kvinde, der går

Man skal kravle, før man kan gå. Og man skal gå, før man kan løbe. Det første udsagn kan de fleste nok nikke genkendende til, men det andet vil sikkert fremkalde flere panderynker. Men faktisk er gang ikke bare god motion. Det er også en super træningsform, der med fordel kan bruges i løbeverdenen. Det gælder både nybegyndere, som vil i gang med at løbe, og rutinerede løbere, der kan bruge det som en skånsom del af træningen.

Selvom vi elsker at løbe, kommer vi nemlig ikke udenom, at det også er en hård form for motion. I modsætning til fx cykling og svømning er løb nemlig en vægtbærende sport, hvor du hele tiden lander på jorden med det, der svarer til 3-4 gange din kropsvægt. Og hvis man vejer lidt for meget, lige er begyndt at løbe eller presser på med sin træning, fordi man er ved at træne op til et løb, kan det være særdeles hårdt ved kroppen.

Løbesko, gang, gå dig i løbeform

GANG GGIZ Det kræver ikke noget særligt udstyr at gå. Du kan bare bruge det samme tøj og sko, som du bruger til løb.

© Foto: Jakob Helbig

Her er gang en god og skånsom metode til at øge sin udholdenhed og – hvis du går stærkt – til at få pulsen lige så højt op som ved løb. Du kan endda skubbe til dit VO2 maks., på samme måde som du gør ved løb, så din kondition bliver ikke dårligere af at gå. Til gengæld undgår du at få alle de hårde stød i kroppen, fordi du hele tiden har en fod i jorden.

Derfor vil risikoen for skader og lange pauser væk fra løbeskoene også styrtdykke, fordi du kun rammer jorden med halvanden gange din kropsvægt. Hvor en løber på 70 kilo lander på foden med et tryk på 210-280 kilo, rammer man altså kun jorden med 105 kilo, når man går. Og det er selvsagt meget mere skånsomt for væv, sener, muskler og led, som ellers kan briste eller blive overbelastet.

Der er dog én ting, man skal have masser af, hvis man vil bruge gang som træningsform, og det er tålmodighed. Men når teknikken først sidder der, er det oplagt at bruge gang som en del af sin træning. Det gælder også, hvis du er skadet. Hvis du stadig kan gå, er det nemlig en super måde at vedligeholde din muskelstyrke på. Så længe du kan gå, går du ikke i stå.

Mand på gåtur

GANG2 Uanset om du løber eller går en time, er dit energiforbrug det samme. Du kommer bare ikke så langt ved gang.

© Foto: Jakob Helbig

Sådan styrker gang din krop

Gang er ikke bare ren hygge. Det styrker også mange af de områder på kroppen, som er udsatte ved løb.

1. BAGLÅR
Når du går, bruger du baglårene til at trække dig frem. Det styrker musklerne, hvilket er rigtig godt, da skader i baglår og hasemuskulaturen er blandt de mest udbredte skader i sport.
2. LÆGMUSKLER
Du bruger dine lægmuskler, når du går, løber og hopper. Derfor kan du næsten ikke træne dem nok, og her er gang en af de mest skånsomme træningsformer, du kan vælge.

3. SKINNEBEN
Mens man ved løb primært bruger indersiden af skinnebenene, bruger du ydersiden ved gang. Så hvis du både løber og går, styrker du begge sider og sænker risikoen for skinnebensbetændelse.

4. FØDDER OG ANKLER
Når du går, lander du på hælen og ruller frem på forfoden, hvorefter du sætter af. Den bevægelse er super til at skabe fleksibilitet og styrke i din fod og dit ankelled. Og det er noget, man virkelig kan bruge som løber.

5. MAVE OG RYG
Når man går, skal kroppen være oprejst. Det er super træning for dine mave- og rygmuskler – og ikke mindst de dybe coremuskler. Hos løbere kan en stærk core forebygge problemer med ondt i lænden.

Artiklen blev bragt i Aktiv Træning nr. 07/2022