Må jeg løbe i tordenvejr?

... og 10 andre spørgsmål om løb. At være løber giver af og til anledning til spørgsmål. Det er bare ikke dem alle, man har lyst til at stille til sine venner, fordi man måske synes, spørgsmålene er lidt for dumme eller pinlige. Det generer heldigvis ikke os, så her får du svar på meget af det, som kan undre omkring løb.

Løb i tordenvejr

TORDENVEJR Er det farligt at løbe i tordenvejr? Det - og meget andet - kan du få svar på her.

© iStock

Hvorfor bliver jeg rød i hovedet, når jeg løber?

Når du løber, stiger din puls, og du begynder at producere varme. Derfor skruer kroppen op for svedproduktionen, så du kan blive kølet ned. Samtidig udvider de små blodkar – kapillærerne – sig, så der kan passere mere blod gennem dem. Det er nemlig også en måde for kroppen at regulere temperaturen på.

Og da kapillærerne sidder tættere på hudens overflade i ansigtet, kan den ekstra blodtilførsel gøre, at man bliver rød i ansigtet. Det er meget individuelt, hvor rød man bliver, men det er mest tydeligt hos personer med meget lys eller sensitiv hud. Til gengæld har det ikke noget at gøre med, om du er i god form.

Jeg får ofte sidestik. Er jeg i dårlig form?

De videnskabelige eksperter har ikke en definitiv forklaring på, hvad sidestik er. Tidligere troede man, at sidestik skyldtes iltmangel i milten eller tarmene. Den forklaring afviser de fleste eksperter dog i dag. Nogle mener, at den mest sandsynlige forklaring er, at sidestik kommer, når man udsætter sine ligamenter (ledbånd) omkring mavesækken for stræk og belastninger. Det sker typisk, når man bevæger sig hurtigt op og ned, som man fx gør, når man løber.

Denne teori passer med, at mange oplever at få sidestik, hvis de spiser, kort før de træner. Så er maven tungere og belaster ligamenterne mere. Teorien forklarer også, hvorfor utrænede løbere oftere får sidestik end erfarne løbere. Jo mere trænet du er, jo bedre har dine ligamenter vænnet sig til belastningen fra bevægelserne op og ned.

En anden fremherskende teori er, at åndedrætsmusklen (mellemgulvet) bliver overbelastet, når kroppen pludselig har brug for mere ilt. Det sætter mellemgulvet på overarbejde, hvilket kan medføre kramper, hvis du må hive efter vejret.

6 tips mod sidestik
● Undgå at spise før træning.
● Sæt tempoet ned.
● Bøj dig forover, og tryk på området.
● Træk vejret helt ned i maven.
● Varm op i roligt tempo.
● Lav maveøvelser.

Læs også: Sidestik: Sådan undgår du det

Må jeg løbe med min hund?

Hunde elsker at løbe, og de må meget gerne løbe med. Der er dog også nogle vigtige ting, du skal tænke over, så I begge får en god tur.

● Din hund skal være fuldt udvokset. For de fleste racer betyder det, at de skal være 1,5 år gamle. Ellers kan det være skadeligt for dem.
● Mennesker har svedkirtler over hele kroppen, mens hunde kun har det på poterne og snuden. Derfor har de sværere ved at slippe af med varme, så lad hunden blive hjemme, når det er særligt varmt.
● Tag vand med – også til din hund.
● Pas på poterne, og undgå så vidt muligt asfalt – især i starten.

Må jeg løbe i tordenvejr?

Det kan være meget farligt at løbe udenfor, når det tordner og lyner. Hvis du bliver overrasket af dårligt vejr på din løbetur, gælder det om at søge indenfor i en bygning, en bil eller måske i en tunnel. Hold dig fra høje, enkeltstående genstande som træer eller lygtepæle, da lyn har en større sandsynlighed for at slå ned i den slags.

Får jeg store benmuskler af løb?

Nej. Du kan sagtens få markerede ben, og dine ben vil også blive stærkere, men du kommer ikke til at ligne en af de 100-meterløbere ved OL, som har lår på størrelse med telefonpæle. Det kræver, at du dyrker tung styrketræning ved siden af.

Hvorfor klør min hud, når jeg løber?

Under vores hud ligger millioner af små blodkar – kapillærer. Når vi dyrker motion som fx løb, hvor pulsen stiger, og blodet pumper i årerne, udvider kapillærerne sig og stimulerer de omkringliggende nerver. Dette kan give en kløende fornemmelse på huden – især hos personer, der ikke er vant til at dyrke motion. Man kan også få nældefeber med udslæt og kløe af at dyrke motion. Her kan antihistamin hjælpe.

Hvorfor prutter jeg, når jeg løber?

Der er ikke noget unormalt i at prutte under en løbetur. For det første kommer vi nemt til at sluge luft, når vi synker vores spyt, eller når vi prøver at spise eller drikke, mens vi tramper afsted i løbeskoene. Den luft skal ud igen, og her er der kun to muligheder: prutter eller bøvser. En anden grund til, at vi prutter, er, at løb sætter gang i fordøjelsen. Det kan udvikle gasser i tarmene, og her er nogle fødevarer værre end andre.

Det gælder fx kartofler, broccoli, linser og kål. Derudover er det en god idé at undgå drikke med kulsyre, da det også kan udvikle gasser. Hvis du kommer til at prutte, er der derfor ikke andet for end at trække på smilebåndet og lave sjov med det. “Hov, der er vist lidt knas med turboen i dag!”