Hvornår er kulhydratdepoterne tømt?

Se svaret fra eksperten på iform.dk.

Spørgsmål

Kan jeg forbrænde meget fedt ved at tømme kulhydratdepoterne, og hvordan ved jeg, det er gjort?

Svar

Et sikkert kendetegn er, at din ånde begynder at lugte af neglelakfjerner. Det lyder lidt mærkeligt, men acetonelugten opstår, fordi nogle af processerne i din fedtforbrænding ikke kan foregå rigtigt, uden at der er kulhydrat i kroppen.

Når der mangler kulhydrat, må kroppen ty til andre procedurer, hvor den fx nedbryder fedt og protein i leveren. Og i denne nødløsnings-forbrænding dannes de såkaldte ketonstoffer, hvoraf acetone er det ene.

Acetone fordamper let og vil kunne lugtes i din ånde. Det er rigtigt, at det gavner fedtforbrændingen, at kulhydratdepoterne er tomme, fordi din krop ganske enkelt tvinges til at bruge mere fedt som energikilde. Men det svækker på den anden side også din ydeevne så kraftigt, at du måske slet ikke er i stand til at træne ordentligt.

Samtidig skal der temmelig meget til for at tømme depoterne. I en almindelig ikke-fastende krop er der omkring 650 gram kulhydrat i depoter fordelt i blodet, musklerne og leveren. Det svarer til, at du skal forbrænde ca. 2650 rene kulhydratkalorier; noget der fx kræver 5-6 timers løb.

Dine lokale kulhydratdepoter i musklerne er dog tomme efter ca. halvanden time. Men allerede her er du så udmattet, at du har svært ved at blive ved.