Sådan får du mere ud af dit lægebesøg

Glemmer du halvdelen af det, du ville spørge om, når du er ved din læge? Så har vi samlet en række tips, der effektiviserer dit lægebesøg.

Konsultation hos den praktiserende læge

Forberedelse, tillid og tålmodighed er bare nogle af de ting, der kan forbedre din konsultation hos lægen.

© iStock

Sådan forbereder du dig til konsultation hos lægen

Du venter i en evighed på at komme til, får at vide, at du skal se tiden an, og lige så snart døren til konsultationen smækker efter dig, kommer du i tanke om alt det, du ville have spurgt om. Lyder det bekendt? Vi giver dig den praktiserende læges bedste tips til, hvordan du får mest muligt ud af besøget i klinikken.

3 spørgsmål, du kan stille dig selv inden dit lægebesøg

  • Hvad har fået dig til at gå til lægen?
  • Hvad er din værste frygt i forhold til dine symptomer?
  • Hvad er dine forventninger til konsultationen?

10 tips, der effektiviserer dit lægebesøg

Det er en god idé at forberede dig ...

… uanset om dit besøg handler om lus, abort, kønssygdom eller bare en almindelig halsbetændelse. Mange af os slår et smut forbi dr. cyberspace før konsultationen, og det er faktisk helt okay. Måske får du allerede her en fornemmelse af, hvad der er galt, og så kan lægen vejlede videre ud fra dit eget bud. Tænk også gerne over, hvad der er relevant at sige om de symptomer, du har, og tag eventuelt noter, så du husker at få det hele med.

Hvis du gerne vil ind til tiden ...

… har du også selv et ansvar for at komme både til tiden og til sagen. Uanset hvor punktlig du selv er, kan du dog være uheldig at løbe ind i forsinkelser. Men måske det kan hjælpe lidt på din tålmodighed at vide, at årsagen kan være, at personen før dig pludselig er brudt sammen eller havde akut behov for hjælp.

Hvis det er vigtigt for dig ...

… er det også vigtigt for lægen. Der er ikke noget, som er for småt! Det er lægens job at hjælpe dig med at finde ud af, om dit problem er noget alvorligt, du skal videre til en speciallæge med – eller måske noget ganske ufarligt, der går over helt af sig selv igen.

Det vigtigste er tillid ...

… for du skal føle, at du kan stole på lægens vurdering og vide, at når du virkelig fejler noget alvorligt, så bliver det opdaget. Derfor er en god relation alfa og omega. Hvis du ikke føler, du har det, skal du italesætte det. Det kan nogle gange føre til den allerbedste relation, hvis du får sagt, at du ikke er helt tilfreds. Hvis det ikke hjælper, skal du ikke tøve med at finde en anden læge. Det er helt fair.

At være hurtig er ikke det samme som at være sjusket ...

… så hvis lægen når frem til en konklusion i en fart, kan det sagtens betyde, at vedkommende bare er god til at afkode, hvad der er galt. I ni ud af ti tilfælde skal der faktisk ikke mere end én konsultation til. Se på det som en god ting. Det betyder, at du ikke har fået advaselslamperne til at blinke og dermed ikke fejler noget alvorligt.

I kan snakke om alt ...

… hvad I kan nå på den tid, der er sat af. Det er ikke sådan, at du kun må snakke om én ting. Nogle gange kan de problemstillinger, du kommer med, dog tage tid. Hvis du har en dårlig skulder, kan det være, at lægen både skal spørge ind til dine smerter, undersøge dig og ultralydsscanne, og så går minutterne hurtigt, og derfor kan det blive nødvendigt at gemme andre problemstillinger til næste gang.

Synes du, du får for lidt tid ...

… så spørg gerne sekretæren, før du går ind, hvor mange minutter der egentlig er til rådighed. På den måde får du en realistisk fornemmelse for, hvor lang tid du kan forvente at få med din læge. Har du meget på hjertet, kan du eventuelt forhøre dig om muligheden for at booke en dobbelttid.

Du skal se tiden an ...

… siger lægen af og til. Tid er nemlig en væsentlig faktor. Hvis du eksempelvis har haft kløe, smerter eller svimmelhed i to timer, er der overvejende sandsynlighed for, at det går over af sig selv igen. Og nogle gange er der bare ikke andet at gøre end at vente, fx hvis der er tale om sygdom, der skyldes en virus.

En familielæge styrker relationen ...

… for det skaber et tættere bånd, når lægen ved, hvem der er hvem, og har kendt dig og din familie i flere år. Lægen har tavshedspligt, så du skal ikke frygte, at vedkommende sidder og fortæller om jer til hinanden. Men det giver meget til relationen, at du har et lægehus, du kender, og som kender dig.

Mange siger det vigtigste på vej ud ad døren ...

… men det er ikke optimalt at få en henkastet bemærkning om en knude i brystet, når konsultationen næsten er forbi. Lægens rolle er at være mødeleder og tage stilling til, hvad der skal prioriteres. Derfor er det vigtigt, at du lægger alle kortene på bordet fra starten. Så kan I nemlig sammen lægge en plan, hvor der først og fremmest bliver taget hånd om det væsentligste.