Sådan lærer du at huske ALT

Glemmer du ofte folks navne – eller dét, du lige har læst? Så har amerikanske forskere et godt trick til dig.

En række huskesedler sat op med klemmer på tørresnore.

SLIP FOR HUSKESEDLER! Brug i stedet amerikanske forskeres smarte husketip.

© iStock

Har du hukommelse som en si, er der hjælp at hente hos forskere i Texas. Det gælder både, hvis din glemsomhed gælder ny viden, du lige har læst, eller navnene på personer, som du lige har mødt.

Tricket er, at du enten skal dele din nye viden med andre, så snart du har lært den, eller knytte detaljer til den nye viden.

Ved aktivt at bruge detaljer eller hente oplysninger frem fra din hukommelse og fortælle dem videre, gemmes oplysningerne tilsyneladende bedre, lyder forklaringen.

Brug tricket både på job og socialt

Forskerne fra Baylor University drager deres konklusion ud fra tre studier, hvor studerende så en række filmklip.

Her viste det sig, at de studerende, der var blevet bedt om at fortælle om filmklippene til en anden person kort tid efter, at de havde set klippene, var dem, der huskede handling og detaljer bedst. Næstbedst virkede det at få knyttet en detalje til hvert filmklip, inden klippet blev vist.

Metoden med at fortælle ny viden videre vil med fordel kunne bruges inden en eksamen eller en vigtig fremlæggelse på jobbet. Erfaringerne kan dog også bruges i dit sociale liv.

Har du svært ved at huske navne på folk, som du fx lige har mødt til en fest, gælder det om at knytte billeder og detaljer til folks navne. Her kan du fx sige til dig selv “Nina har en rød kjole på, Emil har stort krøllet hår og Charlotte havde blomster med”. Den røde kjole, krøllerne og blomsterne bliver så de detaljer, der hjælper dig med at huske navnene. Smart, ikke?

Kender du de første symptomer på demens?