Derfor er ferie sundt for dig

Ryger du direkte fra møder og madpakker til sommerhusidyl, er det ikke altid lige let at finde feriefølelsen frem. Men ro og feriefred er en nødvendighed for dig.

Kvinde ligger på liggestol på en strand

Den afslappende feriefølelse kommer ikke altid af sig selv. Ved fx at komme ud i naturen får du nemmere ved at finde ro.

© iStock

Endelig ferie

Du har glædet dig i ugevis, og nu venter den lige om hjørnet. Tre uger i sommersolen med familiehygge, venindeaftaler, lange løbeture og god mad på programmet. Problemet er bare, at tankerne om jobbet stadig kværner rundt i hovedet, og du har en milliard projekter i hjemmet, du føler, du burde kaste dig over. Det er i det hele taget svært at slippe hverdagsstressen, men ikke desto mindre er det supervigtigt. Kroppen og hjernen har nemlig hårdt brug for en hvilepause indimellem.

Når du gearer helt ned, daler mængden af stresshormoner i kroppen, og du giver slip på dit indre alarmberedskab. På den måde kan krop og hjerne slappe af og blive genopladet, og det har afgørende betydning for dit velbefindende. Du opnår langt større overskud og bedre humør, som gavner dig, når ferien slutter, og hverdagspresset igen kommer snigende.

Kickstart din sunde livsstil med en uges forrygende træningsferie med I FORM

Faktisk svarer hele 81 procent af deltagerne i en stor britisk undersøgelse, at de har fået det bedre mentalt som et resultat af at have været på ferie. Det skyldes især, at de føler sig mindre stressede, mere glade og fulde af energi og samtidig er begyndt at sove bedre. Ifølge undersøgelsen kan fordelene af ferien vare mellem tre uger og helt op til tre måneder, efter at den er slut.

Slut godt af på jobbet

Det er naturligvis vigtigt, at ferien faktisk bliver brugt til at holde ferie, hvis du vil opnå alle de sunde effekter. Skal du stadig liiige skrive et par mails, drøfte et problem med en kollega eller lave et oplæg færdigt, når dit hoved aldrig at blive ordentligt tømt for jobtanker, og stresshormonerne forlader dermed aldrig helt kroppen.

For at finde roen i din ferie kan du med fordel starte allerede i ugen op til med at skrue lidt ned for tempoet på jobbet. Hvis du har mulighed for det, så lad være med at tage for mange nye opgaver ind, men brug tiden på at afslutte dem, du allerede har. Få desuden ryddet op i dine mails og bunkerne på bordet, så du for alvor føler dig ferieklar på den sidste arbejdsdag.

3 nødvendige ting ferien giver dig

  1. Kroppens niveau af stresshormoner bliver sænket.
  2. Hjernen får en pause og bliver frisk og klar til nye input.
  3. Overskuddet og humøret stiger, og du bliver bedre til at modstå hverdagspres.