10 tips til nye hjertevenlige madvaner

Bank blodsukkeret på plads med 10 nemme og effektive tips og få et hjerte i topform.

Rugbrød med avokado og rejer – 5:2-kuren opskrift
  • Skru op for grønsagerne med gode, langsomme kulhydrater. Fx alle de lækre kål. Spis rodfrugter rå eller afkølede, da de varme kan være lidt brutale for blodsukkeret.

  • Spis mere grønt end frugt. Når du spiser frugt, er bær et godt valg, også de frosne. Hold igen med de søde frugter som ananas, vindruer, mango og tørret frugt. Når du spiser disse, så helst sammen med et hovedmåltid.

  • Skær sukker ned til et absolut minimum, også det skjulte sukker i fx morgenmadsprodukter og det flydende i bl.a. smoothies, juice, hyldeblomstsaft, kakao og chai-te.

  • Hold dig helt fra hvidt brød, hvid pasta, hvide ris, stegte og bagte kartofler. Kolde, kogte kartofler og kold pasta er lidt mere skånsomt for blodsukkeret end varme.

LÆS OGSÅ: Få styr på fup og fakta omkring kartofler.

  • Spis fuldkorn hver dag, helst hele kerner fra havre, byg og rug – i kontrollerede mængder. Suppler evt. med blodsukkervenlige alternativer som quinoa, amarant, tørrede bønner og boghvede.

  • Få protein til de fleste måltider. Det mætter og dæmper blodsukkeret. Æg, fisk, skaldyr, fjerkræ, vildt og bælgfrugter er mere hjertevenlige valg end rødt kød og forarbejdet kød, der øger ens risiko for hjerte-kar-sygdom.

  • Spis sundt fedt fra fisk, valnødder, avocado og planteolier lavet af oliven, raps, valnød og hørfrø. Det dæmper blodsukkerstigningen fra måltidets kulhydrater og beskytter også på andre måder mod hjerte-kar-sygdomme.

  • Mættet fedt fra fx kød og smør er ekstra vigtigt at skære ned på, hvis du ikke kan holde dig fra sukker og hvidt mel.

  • Eddike mindsker blodsukkerstigningen efter et måltid.

  • Et par mættende mellemmåltider er fint, hvis de ikke udfordrer blodsukkeret. Grønsagsstave med peanutbutter eller skyr med kernefrugt, nødder og kanel er fx gode valg.