Nødhjælp til vabler

Vabler opstår, når der er friktion mellem over- og underhud. Få 10 gode råd til, hvordan du undgår og plejer dine vabler.

Kvinde snører sine løbesko

KVINDE SNØRER SINE LØBESKO Snører du skoen rigtigt, minimerer du risikoen for vabler.

Derfor får du vabler

Vabler opstår, når der er friktion mellem over- og underhud. Over- og underhud holdes sammen af blødt væv, men når du løber eller går med vedvarende tryk på samme sted, brister bindevævet, og der dannes væske – og voila, en vabel!

Sådan undgår du vabler

  • Sørg for, at dine sko passer. Husk, at fødderne hæver en anelse i varme eller under løb – op til en halv skostørrelse.
  • Sørg for, at strømperne ikke folder nogen steder.
  • Undgå bomuldsstrømper, hvis du løber meget. De suger sved og vand (hvis du løber i regnvejr eller langs vandet), og våde strømper mod våd hud øger friktionen. Gå efter gode løbestrømper, der holder fugten væk fra huden.
  • Hold dine fødder tørre. Nogle bruger to lag strømper på vandreturen. Andre bruger talkum på løbeturen. Andre igen holder jævnlige pauser på den lange vandretur og giver fødderne luft.
  • Hold dine fødder velplejede, fjern fx død hud, og smør med fed creme.
  • Der er et lille snøretrick, som vil gøre en stor forskel for dig, når du løber af sted, og hælen skøjter lidt rundt i skoen: en såkaldt hællås. Snøringen vil få skoen til at slutte tættere til hælen, og du undgår, at foret gnaver ind i huden, så du får vabler.

Sådan laver du en hællås

  1. Snør skoen, som du plejer, indtil snørebåndet er kommet gennem næstsidste hul. Lav nu en løkke fra næstsidste til sidste hul, der som regel sidder lidt forskudt fra de andre. Gentag på den anden side af skoen.

  2. Træk det højre snørebånd gennem løkken i venstre side og det venstre snørebånd gennem løkken i højre side.

  3. Stram snørebåndene med stille og rolige ryk, og bind en normal sløjfe. Nu slutter skoen tættere om både foden og området ved anklen, så foden ikke svupper, når du løber og dermed undgår du vabler.

Sådan plejer du vablerne

  • Hvis skaden er sket, tager det 1-3 uger, før vablen er væk, og huden er helet op.
  • Væsken får huden til at hele hurtigere – prik derfor kun hul, hvis vablen irriterer.
    Hvis du prikker hul, så brug en steril nål. Klem forsigtigt væsken ud, sæt plaster på, og lad området få hvile, indtil det er helet.

  • Klip IKKE den døde overhud af. Den virker som en forbinding, så den heler hurtigere. Faktisk op til fem gange hurtigere.

  • Beskyt området med plaster/sportstape, som fås på apoteket.