BMI siger intet om din sundhed

Drop BMI og overvægt som indikator for, om din krop er sund eller ej. Måleenheden kan være direkte misvisende, viser ny amerikansk forskning.

Kvinde der måler sit taljemål med et målebånd.

Glem alt om BMI og hiv i stedet fat i målebåndet, hvis du vil have et vink om, hvor vidt du har en forøget risiko for livsstilssygdomme.

© iStock

Selv om du har et højt BMI, kan du sagtens være fuldstændig sund og rask!

Et højt BMI er ellers i årevis blevet forbundet med en øget risiko for livsstilssygdomme, men BMI, der udregnes på baggrund af højde og vægt, er en alt for unuanceret måde at betragte sundhed på, lyder det nu fra forskere fra University of California.

Mere end 40.000 amerikanere er blevet undersøgt og har bla. fået tjekket blodtryk, kolesterol og blodsukkerværdi. Hos halvdelen af de, der ifølge deres BMI var overvægtige og dermed skulle have en forøget risiko for fx type-2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme, viste det sig, at de rent faktisk var fuldstændigt sunde og raske.

Omvendt viste undersøgelsen, at 30 pct. af de ”BMI-normalvægtige” var usunde og havde forøget risiko for livsstilssygdomme.

Ernæringsekspert Martin Kreutzer er enig i, at BMI ikke er meget værd. I stedet mener han, at man skal have fat i sit målebånd.

  • Jeg vil klart anbefale, at man i stedet bruger sit taljemål som indikator for ens sundhed. Ligger det over 88 cm for kvinder og 102 cm for mænd, så indikerer det en helbredsskadelig fedtophobning i maveregionen, hvilket øger risikoen for sygdomsfremkaldende inflammation i kroppen, siger Martin Kreutzer.

Hvad betyder dit BMI-tal?

For at have en lav risiko for livsstilssygdomme skal dit taljemål være under 80 cm, hvis du er kvinde, og under 94 cm, hvis du er mand. Dit taljemål er det største omfang, som du kan måle over dit hofteben.

Den amerikanske undersøgelse forløb over 7 år og er offentliggjort i International Journal of Obesity.