A- eller B-menneske? Sådan kan det påvirke dine madvaner

Er du typen, der ikke ligefrem springer ud af fjerene om morgenen, men til gengæld med glæde bliver hængende oppe den halve nat, så spiser du muligvis for meget af det her…

træt kvinde ved computer

Har du også svært ved at komme op om morgenen? Så skal du måske lige tjekke dine madvaner.

© iStock

Om du er A- eller B-menneske har ikke kun betydning for, hvornår du skal sætte tændstikker i øjnene, for at holde dig vågen til at se film om aftenen. Det har også stor indflydelse på, hvad du vælger at spise. Det viser finsk forskning.

Forskerne har analyseret madvanerne hos flere tusinde voksne mænd og kvinder. Og resultatet er klart. Døgnet igennem spiser vi forskelligt, alt efter om vi typisk er morgenfriske eller natteravne.

B-mennesker spiser generelt mindre til morgenmad, men på trods af det, formår de alligevel at skovle mere sukker indenbords end A-mennesker.

Også aftensmaden og weekenderne skiller sig ud hos natuglerne, der både har mere uregelmæssige spisetider og fortærer mere sukker og mere mættet fedt end de mere morgenfriske typer.

Som om det ikke var nok, så motionerer B-mennesker også væsentligt mindre end A-mennesker.

En mulig forklaring på det hele kan være, at vores 8-16 samfund er indrettet, så det passer bedst til A-mennesker, og så må B-mennesker hænge på, så godt de kan, hvilket vel sagtens godt kan tære på energien til at træne og kræve lidt sukker at vågne op på.

Kilde: Obesity

Kender du de første symptomer på demens?