Hjemmelavet surdejspizza

45 minutter
844 kcal

Den sprødeste surdejspizza med lufttørret skinke og basilikum. Du kan også toppe den færdige pizza med rucola.

pizza med skinke

PIZZA – med få men gode ingredienser går man aldrig galt i byen med.

© Betina Hastoft

Hjemmelavet surdejspizza

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 stk.

Pizza – Dag 1:

  • 2 dl vand
  • 37 g fuldkornshvedemel
  • 150 g tipo 00-mel
  • 1 g tørgær
  • 25 g surdej

Pizza – Dag 2:

  • 112 g tipo 00-mel
  • 7½ g havsalt

Pizza – Fyld

  • 150 g pizzasauce
  • 125 g frisk mozzarella
  • 150 g cherrytomater
  • ½ håndfuld oliven
  • 8 skiv. lufttørret eller kogt skinke
  • Friske krydderurter

Surdej – grundopskrift:

  • ¾ dl vand
  • ¼ dl fuldkornsmel, hvede eller rug
  • ½ dl hvedemel

Sådan laver du hjemmelavet surdejspizza

  • Rør vand, fuldkornsmel, tipo 00, tørgær og surdej – se opskriften nedenunder – sammen til en klistret dej.
  • Dæk skålen med plastfilm, og sæt på køl til næste dag.
  • Rør dejen i 3 min., gerne på røremaskine. Tilsæt tipo 00 og salt. Rør eller ælt i yderligere 5-6 min.
  • Fold dejen nogle gange om sig selv, og lad den hvile tildækket 1 time.
  • Del dejen i 4 stykker, form til kugler, og læg dem i hver sin skål. Lad hæve på køl i mindst 6 timer.
  • Læg en bageplade i bunden af ovnen, og varm op til 250 gr.
  • Form runde pizzaer (ca. 28 cm i diameter). Smør bundene med pizzasauce, og smuldr mozzarella henover.
  • Halvér tomaterne, og læg dem på bundene sammen med oliven.
  • Skru ovnen ned til 225 gr. Bag hver pizza for sig på nederste ovnrille, til kanten er gyldenbrun og sprød.
  • Top med lufttørret skinke og friske krydderurter inden servering.

Sådan laver du surdej

  • Rør vand og mel godt sammen til en klumpfri grød, og kom det i et glas eller plastbeholder med låg. Lad låget ligge løst på.
  • Lad stå på køkkenbordet i 4 dage. Rør godt igennem en gang om dagen.
  • Kassér halvdelen af surdejen og skorpen på overfladen efter 4 dage, og frisk op med 1 dl vand og 1 dl mel (gerne halvt fuldkorn).
  • Lad stå i yderligere 1-2 dage, til surdejen er boblende. Tag det, du skal bruge, og gem resten til næste gang, du bager.

TIP Lad dig ikke friste til at putte ekstra meget fyld på, for så mister bunden sin sprødhed.

TIP: Prøv også at lave en pizza bianco, hvor bunden smøres med ricotta og toppes med kartoffel i tynde skiver samt frisk mozzarella smuldret i mindre stykker. Krydr med rosmarin. HAPS!

TIP: Bager du i pizzaovn, så drys lidt majsmel på spaden, så dejen ikke så let hænger fast i den.