7 TING, DIN HJERNE ELSKER
Groft, friskt, grønt og økologisk. Det er kodeordene for en god hjerne-kost. Se her, hvad du skal spise for at holde hjernen i form:
Fuldkornsprodukter som fx brune ris, hel havre, meget groft brød og polenta. De har mange fibre, komplekse kulhydrater og mineraler samt en del umættede fedtsyrer, proteiner, aminosyrer og vitaminer.
Bælgfrugter som fx soja, linser, kikærter og tørrede bønner. De indeholder store mængder komplekse kulhydrater, proteiner, vitaminer og mineraler samt en del fibre.
Friske økologiske grønsager som fx rødbeder, gulerødder, broccoli, spinat, rucolasalat og løg. Helst med skræl. Her får du masser af vitaminer, mineraler, antioxidanter og fibre samt en del komplekse kulhydrater.
Tang som fx iziki, wakame, arame og nori. Det indeholder mineraler, fibre, proteiner, aminosyrer og komplekse kulhydrater samt en del vitaminer og enzymer.
Friske økologiske frugter som fx æbler, bananer, kirsebær, ananas, og grapefrugt. Helst med skræl, når den kan spises. Her får du store mængder vitaminer, mineraler, enzymer og antioxidanter samt nogle fibre.
Nødder og frø med skal som fx sesamfrø, græskarkerner, valnødder, hørfrø og mandler. Du får store mængder proteiner, aminosyrer og mineraler samt en del fibre, vitaminer og komplekse kulhydrater.
LÆS OGSÅ: Mandler holder hjertet sundt og taljen slank.
Fed fisk, som makrel, sild og laks. De indeholder masser af protein og sunde fedtsyrer samt nogle mineraler.
Magert økologisk kød - fjerkræ(fx kalkunbryst og fasan) og magert økologisk svin, kalv og lam (fx lammekoteletter). De er rene proteinbomber.
LÆS OGSÅ: 11 lette og lækre keto-venlige opskrifter
2 TING, DIN HJERNE IKKE ER VILD MED
Hurtige kulhydrater og mælkeprodukter. Det sløver hjernen. Se her, hvad du skal prøve at holde dig fra - for din hjernes skyld:
Hurtigt optagne kulhydrater som fx sukker, sirup og hvidt mel. De skaber store udsving i blodsukkeret med det endelige resultat, at blodsukkeret bliver for lavt for hurtigt.
Større mængder mælkeprodukter. De indeholder stoffer, der kan forstyrre kemiske reaktioner i hjernen og derved forårsage træthed og koncentrationssvigt.