Så meget vand sluger frugt og grønt
Det kræver meget vand at producere frugt og grønt. Et æble forbruger fx næsten 80 liter vand.
Det kræver meget vand at producere frugt og grønt. Et æble forbruger fx næsten 80 liter vand.
Det kommer sikkert ikke som et chok for dig, at frugt og grønt kræver vand for at kunne gro. Men måske du bliver overrasket over, hvor meget vand de sunde, sprøde råvarer rent faktisk forbruger.
Water for Food-instituttet ved University of Nebraska har undersøgt det gennemsnitlige vandforbrug på verdensplan for en række fødvarer og er kommet frem til, at det for at producere fx et kilo æbler kræver 700 liter vand. Det svarer for et enkelt æble til cirka 78 liter vand, og så er æbler endda slet ikke den værste vandsluger. Et kilo mango forbruger således hele 1.600 liter vand.
Det bekymrer dig måske ikke så meget, men i en tid, hvor klimaforandringer og en stigende befolkning sætter verdens vandressourcer under pres, kan det være en god ide at skele til råvarernes vandforbrug.
Vandforbrug for frugt og grønt
Mango: 1.600 liter
Fersken/nektarin: 1.200 liter
Majs: 900 liter
Banan: 860 liter
Æble/pære: 700 liter
Appelsin: 460 liter
Avocado: 283 liter
Kartofler: 250 liter
Agurk: 240 liter
Kål: 200 liter
Tomat: 180 liter
Salat: 130 liter
Inden du stopper med at gnaske frugt og grønt af hensyn til miljøet, skal du vide, at det kræver langt mere vand at producere animalske fødevarer som fx kød og ost. For at producere 1 kilo oksekød kræver det fx over 15.000 liter vand, mens chokolade – suk – er helt oppe på 24.000 liter.
Vandforbrug for andre råvarer
Chokolade: 24.000 liter
Oksekød: 15.500 liter
Ost: 5.000 liter
Svinekød: 4.800 liter
Kylling: 3.900 liter
Ris: 3.400 liter
Kilde: Water for Food