Palmeolie bekymrer os mest i Norden

Over halvdelen af nordiske forbrugere frygter for ingredienserne i vores madvarer, viser en YouGov-undersøgelse. Palmeolie topper listen.

Kvinde, der står og kigger på et produkt med palmeolie i i supermarkedet.

INDKØB Palmeolie er et billigt fedtstof, der findes i alt fra kiks, chokolade, instantnudler, færdigretter, stearin og sæbe.

© iStock

Tjekker du også emballagen for at se, om der er tilsætningsstoffer eller særlige ingredienser, du gerne vil undgå?

Tre ud af fem nordiske forbrugere bekymrer sig om, hvad maden gemmer på, viser en ny YouGov-rapport om mad, klima og sundhed.

En ingrediens, der går igen på bekymringslisten i hele Norden, er palmeolie.

Hos vores nordiske naboer er det faktisk den ingrediens, der vækker størst bekymring.

I Danmark går vi mest op i, om der er genmodificerede ingredienser i indkøbsvarerne, men palmeolie ligger også herhjemme på top-5 over ingredienser, vi ikke er helt trygge ved.

Ifølge rapporten hænger bekymringen for palmeolie sammen med, at vi de senere år er blevet mere bevidste om klimaet, og at palmeolie spiller en væsentlig rolle i skovrydning.

Palmeolie bliver nemlig fremstillet i områder med regnskov, som fældes for at gøre plads til palmeplantagerne.

Palmeolie er et billigt fedtstof, der findes i alt fra kiks til chokolade og færdigretter.

Danskere bekymrer sig mindst

Generelt er svenskere og finner de mest bekymrede, når det kommer til fødevarernes indhold (66 pct.), mens andelen er lidt lavere i Norge (57 pct.) og markant lavere i Danmark (49 pct.).

I Sverige og Finland er hver femte fx bekymret for kunstige sødestoffer. En ingrediens, som ikke er at finde på hverken danskernes eller nordmændenes top-5 over bekymringer.