Næring til din hjerne

Du har brug for næringsstoffer til din hjerne. Se her, hvad de gavner, og hvor du får dem fra.

Protein

Mager proteinholdig mad forhindrer rene kulhydrater fra fx sukker, sodavand eller kartofler i at gøre en træt. Rene kulhydrater får indholdet af signalstoffet serotonin i hjernen til at stige, hvilket gør os afslappede. Proteinerne forhindrer indholdet af serotonin i at stige.

Gode kilder:

Mager fisk (fx torsk og sej), kylling, kalkun, skummetmælk, magert okse- og svinekød, hytteost og letmælksyoghurt.

Jern

Påvirker hjerneaktiviteten - mennesker, der får nok jern, har således en højere hjerneaktivitet.

Gode kilder:

Lever, kød, skaldyr og spinat

Karoten

Påvirker hjerneaktiviteten. Bl.a. bliver man bedre til problemløsning, hvis man får nok karoten.

Gode kilder:

Gulerødder, broccoli og spinat

Riboflavin

Riboflavin (vitamin B2) styrker hukommelsen.

Gode kilder:

Mælkeprodukter, indmad (især lever), mandler, bælgfrugter (fx bønner og ærter) og kød.

Thiamin

Thiamin (vitamin B1) påvirker hjerneaktiviteten. Mennesker, der får nok thiamin, har således en højere hjerneaktivitet. Et af mangelsymptomerne er dårlig koordinationsevne.

Gode kilder:

Magert svinekød, bælgfrugter (fx bønner og ærter), kornprodukter (fx gryn og brød) og nødder

Bor

Spormineralet bor påvirker hjernens elektriske aktivitet, så bl.a. koncentrationsevnen styrkes.

Gode kilder:

Frugt, nødder, broccoli og bælgfrugter (fx bønner og ærter).

Planteolie:

Er normalt rige på umættede fedtsyrer, der gør cellemembranerne i hjernen bløde, så hjernens nerveimpulser nemmere kan trænge igennem.

Gode kilder:

Alle planteolier, fx olivenolie og rapsolie.

Fiskeolie:

Er vigtigt for en optimal udvikling af hjernen. Fiskeolie er desuden umættet fedt, som i modsætning til mættet fedt fra kød og mælkeprodukter gør cellemembranerne i hjernen bløde, så hjernens nerveimpulser nemmere kan trænge igennem.

Goder kilder er:Fede fisk som fx makrel, laks og tun.

Zink

Styrker hukommelses- og koncentrationsevnen.

Gode kilder er: Fisk, skaldyr, kornprodukter (fx gryn og brød) og bælgfrugter (fx bønner og ærter)

LÆS OGSÅ: Hvad gør zink i kroppen?