Spis som en japaner og forlæng dit liv

Ny forskning viser, at en traditionel, japansk diæt med masser af fisk kan forlænge livet.

Kvinde med sushi

Japanske kostvaner kan forlænge livet.

© Istock

Er du tilhænger af fisk, kan du roligt spise videre. Ny forskning viser nemlig, at en traditionel japansk diæt med masser af fisk kan give et længere liv.

I et nyt studie fra National Center for Global Health and Medicine i Tokyo, ser man, hvordan voksne japanere, der spiser traditionelt japansk, har 15 % lavere risiko for at dø over en 15-årig periode. Studiet bygger på fakta fra 36.000 mænd og 42.000 kvinder fra Japan.

  • Vores resultater sammen med tidligere studier viser, at en diæt med et højt indtag af bl.a. fisk og kød kan nedsætte risikoen for at dø af hjertekarsygdomme i sydøstasiatiske befolkninger, fortæller forskerne i følge Lifescience.com.

Japanernes kost indeholder ud over store mængder fisk også mange grøntsager. Og de spiser masser af det hele. Faktisk indtager en japaner gennemsnitligt 100 gram fisk om dagen, hvor vi danskere kun når op på 17 gram. Derudover får de mere end 400 gram grøntsager dagligt, hvor danskere kun rammer 140 gram.

Nej til dessert

En anden årsag til, at japanerne stiller træskoene senere, er ifølge ernæringsekspert Sachiko Kuramoto også deres begrænsede indtag af andre populære, vestlige fødevarer.

  • Brød er ikke stort i Japan, ligesom dessert, slik og kager heller ikke er det. Japanere kunne heller aldrig finde på at spise to æbler, men nøjes måske med to skiver. Og de bruger så godt som aldrig sauce, dressing eller smør i maden.