Fede fisk holder hjernen skarp

Fede fisk er med til at holde din hjernes tænkeevne skarp, dine talegaver gode og forebygge udviklingen af alzheimer, siger forskere.

Kvinde holder hjernen skarp

D-vitamin forhindrer demens

Mange af os er i underskud af D-vitamin i vintermånederne, men ifølge videnskaben er der nu endnu en god grund til at få tanket op. Det tyder nemlig på, at din risiko for at få demens bliver større, hvis du mangler D-vitamin.

Generelt mener eksperterne, at to tredjedele af årsagerne til sygdommen skyldes livsstilsfaktorer som rygning og overvægt såvel som vores gener, men en sidste tredjedel er de stadig usikre på og har derfor gennemgået over 4000 studier på området. Her viser der sig en klar sammenhæng mellem for lidt D-vitamin og demens, så du kan med fordel sørge for at spise godt med fede fisk. De er klart den bedste naturlige kilde til D-vitamin i vinterhalvåret, hvor solens stråler ikke batter.

Magre fisk bedst for et vægttab

Fede fisk er den nemme vej til masser af omega-3-fedtsyrer. Men passer du på kalorierne, er det bedre at dække det meste af omega-3-behovet gennem mager fisk og eventuelt skaldyr. Spis dem dagligt, fx som frokostpålæg. Og suppler med et ugentligt fiskehovedmåltid, hvor du vælger en federe variant. Så er du godt dækket ind.

Du behøver ikke nødvendigvis ty til de fedeste varianter for at få godt med omega-3-fedtsyrer. Flere af de magre varianter indeholder faktisk en del af de sunde fedtsyrer. Og kalorieindholdet er samtidig under det halve i forhold til de fede fisk - godt at have i baghovedet, hvis du kæmper med vægten.

Indhold af omega-3-fedtsyrer pr. 100

DE MAGRE:

  • Havkat: 700 mg
  • Rødspætte: 560 mg
  • Skrubbe: 491 mg
  • Torsk: 250 mg
  • Helleflynder: 917 mg
  • Hornfisk: 920 mg
  • Søtunge: 346 mg

DE FEDE:

  • Makrel: 5890 mg
  • Høstsild: 5400 mg
  • Stenbider: 5180 mg
  • Laks: 3010 mg
  • Røget sild: 2659 mg
  • Hellefisk: 2400 mg
  • Regnbueørred: 1762 mg

Så meget fisk skal du spise dagligt for at dække dit behov for D-vitamin

  • 25 g laks
  • 58 g sild
  • 93 g makrel