Må jeg koge varmt vand i elkedlen?

Er det ligegyldigt, om man fylder elkedlen med vand fra den varme eller kolde hane? Og må man bruge varmt vand hanen til madlavning? Få svaret her.

Elkedel damper, køkken i baggrunden

VARMT VAND FRA HANEN Hvornår skal du bruge det kolde eller varme vand fra hanen? Find svaret her.

© Colourbox

Det er bedst at lade være, for du kan blive syg. Din mor eller en anden kyndig køkkenhaj har sikkert lært dig, at det er no-go at bruge varmtvandshanen til lige at give kartoflerne eller tevandet et forspring, men hvorfor katten er det egentlig et problem?

Hvorfor må jeg ikke bruge varmt vand til madlavning?

Årsagen til, at du ikke kan bruge det varme vand i hanen til madlavning, er, at vandet står i rørene i forholdsvis lang tid, og at de høje temperaturer let opløser bakterier og kemiske forbindelser i rørene, som dermed havner i din mad.

Koger du efterfølgende vandet i forbindelse med madlavningen, vil de fleste bakterier dog dø. Men vil du være på den sikre side, anbefaler vi dig alligevel at bruge koldt vand til alle former for madlavning.

Skal du drikke vandet direkte fra hanen, så lad det løbe et par sekunder, så det stillestående vand skylles ud af rørene. Du kan have vandkanden stående på køkkenbordet og fylde det rindende vand i den, så det ikke bare går til spilde.

Fortvivl dog ikke, hvis du hidtil har tappet varmt vand fra hanen og proppet i kedlen, fordi det bare lige går lidt hurtigere på en søvnig mandag morgen – så er det gået godt så længe. Risikoen for at blive syg er lille – men den er der.

Hvornår skal jeg bruge vand fra den varme eller kolde hane?

Brug den VARME hane, når du skal ...

  • gøre rent
  • vaske op
  • vaske hænder

TIP! Blomster med grenagtige stilke som roser kan bedst lide varmt vand.

Brug den KOLDE hane, når du skal ...

  • lynoptø kød
  • brygge kaffe
  • lave mad

TIP! Blomster med urteagtige stilke som tulipaner og liljer er mest til koldt vand.