Der skåles i vand
© iStock

13 ting, du ikke vidste om vand

Du hælder (forhåbentlig) rigeligt indenbords hver dag, men ved du, hvor meget det livsvigtige vand egentlig betyder for din sundhed? Bliv klogere med disse sjove, overraskende og nyttige facts.

17. august 2017 af Redaktionen

Vild viden om vand

45-75 % vand består din krop af

Mængden afhænger af alder og køn. Mænd indeholder mere vand end kvinder, fordi de har en højere muskelmasse, og børn indeholder mere vand end voksne: En baby, der er en måned gammel, består af 75 pct. vand, mens en ældre kvinde “blot” indeholder 45 pct.

100 kalorier

... kan du forbrænde ved at drikke 2 liter iskoldt vand i løbet af dagen, har forskere fundet ud af. 40 af kalorierne forbrænder du ene og alene ved, at kroppen skal varme vandet op til kropstemperatur, altså 37 grader. Meget nemmere bliver det jo ikke, vel?

106 liter vand pr. dag ...

... bruger du i gennemsnit. Langt det meste ryger ud af din bruser og i toilettet.

  • 36 % Bad og personlig hygiejne
  • 27 % Toiletskyl
  • 13 % Tøjvask
  • 10 % Opvask og rengøring
  • 7 % Mad og drikke
  • 7 % Øvrigt

Nej, vand kan aldrig blive for gammelt

Ligegyldigt hvor længe din vandflaske har stået i køleskabet (eller ligget i sportstasken), er det ikke farligt at drikke indholdet. Det kan dog godt være, at smagen ikke er lige så god, som da vandet var friskt fra hanen. Fremmede dufte og smage kan nemlig trænge igennem flasken.

Et stort glas vand ...

... inden et måltid kan hjælpe dig med at tabe dig, har en stor undersøgelse vist.

Giv dit vand god smag

Lad skiver af citrusfrugter, moste bær, vandmelon i tern, mynteblade eller agurkestrimler trække i dit vand, inden du drikker det. Det gør det ekstra appetitligt.

Du taber vand og ikke fedt ved træning

Når du vejer mindre efter en træning end før, er det rent vand, du har tabt, og (desværre) ikke fedt. 

Dit væsketab

... når nemt op over 1 liter i timen under hård træning i varmen. De fleste kvinder kan kun optage ¾-1 liter vand i timen fra maven, så det giver ikke mening at drikke mere. Sørg i stedet for at drikke vand i timerne før og især efter din træning.

Vand er en genial tømmermændskur

Smerterne skyldes nemlig oftest dehydrering og kan forebygges med en masse vand, inden du går i seng.

Hellere vand end mad

1 måned kan du leve uden mad, men kun 1 uge uden vand

1,6 mio. færre overvægtige

Det ville der være i USA, hvis alle drak vand i stedet for sodavand, slår et stort studie fast. Studiet konkluderer også, at 18 pct. af amerikanernes samlede kalorieindtag er flydende.

Postevand er 900 gange mere miljøvenligt end flaskevand

... målt på mængden af udledt CO2. Samtidig er det væsentligt billigere. Det koster ca. 10 kr. at købe ½ liter flaskevand. Hvis du i stedet fylder en flaske fra hanen, koster det ca. 0,03 kr. Kildevand koster altså ca. 400 gange så meget som postevand.

Små slurke vand ved træning

Når du træner, så drik mange små slurke frem for få store. Det er lettere for maven at kapere, og forsøg viser, at kroppen bevarer en øget ydeevne ved regelmæssigt at få tilført små mængder væske.

I FORM anbefaler
Hvad enten du ønsker at tabe dig eller holde en stabil vægt, er I FORM Kostdagbog et ideelt redskab, til at skabe overblik over din kost og holde styr på dit daglige kalorieindtag.

Prøv I FORM Kostdagbog gratis her

Sunde ambitioner for 2019? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: