11 ting, du ikke vidste om vand

Du hælder (forhåbentlig) rigeligt indenbords hver dag, men ved du, hvor meget det livsvigtige vand egentlig betyder for din sundhed? Bliv klogere med disse sjove, overraskende og nyttige facts.

Der skåles i vand

11 ting, du ikke vidste om vand

45-75 % vand består din krop af

Mængden afhænger af alder og køn. Mænd indeholder mere vand end kvinder, fordi de har en højere muskelmasse, og børn indeholder mere vand end voksne: En baby, der er en måned gammel, består af 75 pct. vand, mens en ældre kvinde “blot” indeholder 45 pct.

106 liter vand pr. dag ...

... bruger du i gennemsnit. Langt det meste ryger ud af din bruser og i toilettet.

  • 36 % Bad og personlig hygiejne
  • 27 % Toiletskyl
  • 13 % Tøjvask
  • 10 % Opvask og rengøring
  • 7 % Mad og drikke
  • 7 % Øvrigt

Nej, vand kan aldrig blive for gammelt

Ligegyldigt hvor længe din vandflaske har stået i køleskabet (eller ligget i sportstasken), er det ikke farligt at drikke indholdet. Det kan dog godt være, at smagen ikke er lige så god, som da vandet var friskt fra hanen. Fremmede dufte og smage kan nemlig trænge igennem flasken.

Giv dit vand god smag

Lad skiver af citrusfrugter, moste bær, vandmelon i tern, mynteblade eller agurkestrimler trække i dit vand, inden du drikker det. Det gør det ekstra appetitligt.

Du taber vand og ikke fedt ved træning

Når du vejer mindre efter en træning end før, er det rent vand, du har tabt, og (desværre) ikke fedt.

Dit væsketab

... når nemt op over 1 liter i timen under hård træning i varmen. De fleste kvinder kan kun optage ¾-1 liter vand i timen fra maven, så det giver ikke mening at drikke mere. Sørg i stedet for at drikke vand i timerne før og især efter din træning.

Vand er en genial tømmermændskur

Smerterne skyldes nemlig oftest dehydrering og kan forebygges med en masse vand, inden du går i seng.

Hellere vand end mad

1 måned kan du leve uden mad, men kun 1 uge uden vand

1,6 mio. færre overvægtige

Det ville der være i USA, hvis alle drak vand i stedet for sodavand, slår et stort studie fast. Studiet konkluderer også, at 18 pct. af amerikanernes samlede kalorieindtag er flydende.

Postevand er 900 gange mere miljøvenligt end flaskevand

... målt på mængden af udledt CO2. Samtidig er det væsentligt billigere. Det koster ca. 10 kr. at købe ½ liter flaskevand. Hvis du i stedet fylder en flaske fra hanen, koster det ca. 0,03 kr. Kildevand koster altså ca. 400 gange så meget som postevand.

Små slurke vand ved træning

Når du træner, så drik mange små slurke frem for få store. Det er lettere for maven at kapere, og forsøg viser, at kroppen bevarer en øget ydeevne ved regelmæssigt at få tilført små mængder væske.

Mest læste lige nu

Sund hele sommeren med I FORM!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. I vores online univers får du viden og værktøjer, der gør det let at leve sundt. Som abonnent får du adgang til både site og app.
Læs mere om I FORM digital

  • Videotræninger mellem 10 og 30 min.
  • Løbeprogrammer med lydguide
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan hver uge

Lige nu har vi et særtilbud, hvor du kan bruge I FORM hele sommeren for kun 49,-

TILBUD: Få 3 måneder for 49 kr.

Newsletter background