Tæm din træningssult

En omgang hård træning – og så en god tur til køleskabet. Mums, "det har jeg fortjent". Har du?

Få motivationsekspert Rikke Rønholts svar på, hvordan du undgår ædeflip efter træning.

Det er fristende at kaste sig over køleskabene efter træning, problemet er bare, at du under din motion sjældent har forbrændt så mange kalorier, som du har lyst til at spise bagefter.

BEREGN: Hvor mange kalorier forbrænder min træning?

Sådan tackler du spisetrangen

Det kan føles, som om du skal tæmme en vild hest, hvis du skal overtale dig selv til at holde fingrene fra slikskålen eller køleskabet, når du kommer hjem fra træning. Men følger du disse råd, kan du undgå, at du spiser dig mæt i flere kalorier, end du har forbrændt – og i stedet fylder maven op med det rigtige.

  • Spis undervejsNår du træner i mere end en time, har du brug for energi undervejs. Energien holder blodsukkeret oppe og hæmmer den ubærlige sult, der ellers vil dukke op, så snart du stiller træningsskoene i skabet. Tag ca. 50 g sukker i timen i form af energidrik eller -geler.
  • Spis efter træningLad være med helt at afstå fra at spise efter træning. Din krop har brug for ny energi for at bygge sig selv op igen. Planlæg et lille, sundt restitutionsmåltid, som du skal have, senest en halv time efter at du er kommet hjem. Det tæmmer sulten på den sunde måde. Du kan også lægge træningen lige før et sundt hovedmåltid. Snup en lækker restitutionsbar.
  • Beløn med mådeSelv om du har trænet hårdt, skal du være opmærksom på, at du sjældent har forbrændt så mange kalorier, at du bare kan gå løs på kilovis af slik, kager og alkohol. Tillad dig selv en lille belønning en gang imellem, men lad det ikke blive en vane.
  • Spis i god tidSørg for at spise et måltid, 2-3 timer før du skal træne. Måltidet skal give dig energi til træningen og sikre dig mod at gå helt kold (og få vild sukkertrang) midt i det hele. Men spis ikke ret meget tættere på din træning. Kroppen skal have tid til at fordøje maden og lede den væk fra mavesækken, hvor den ellers vil genere dig. Træner du om morgenen, kan du sagtens træne på en halv banan og et glas vand.
  • Spis som kostplanenSpis til daglig små måltider ca. hver tredje time, sådan som kostplanen på denne side også anbefaler. De små måltider giver kroppen mulighed for hele tiden at have et stabilt blodsukker, der skåner den mod sukkertrang. Samtidig er din mave aldrig så fyldt, at den ikke er klar til træning.