Sådan carbo-loader du

Det er vigtigt at spise rigtigt op til et halvmaratonløb, for at du kan udnytte den gode form, du har bygget op. Kodeordet er carbo-loading.

Kvinde gør klar til at spise morgenmad. Yoghurt med mysli og brød.

Carbo-loadingen begynder allerede under dagens første måltid.

© iStock

Hvis du er tanket op med god energi før et halvmaraton, vil du kunne løbe hurtigere og blive ved i længere tid. Derfor er den mad, du spiser i dagene op til et løb, altafgørende. Nøglen til det gode maratonmåltid er kulhydrater – fænomenet hedder carbo-loading.

Carbo-loadingen begynder 3-4 dage før løbet og slutter 24 timer inden startskuddet.

Her er et eksempel på en dag med carbo-loading:

Morgenmad:

Til morgenmad kan du fx smide en ekstra håndfuld mysli over din yoghurt eller nappe en skive brød mere, end du plejer.

Mellemmåltid:

En myslibar eller en banan. Begge er rige på letoptagelige kulhydrater og er derfor et godt mellemmåltid efter morgenmaden.

Frokost:

Spis 1-2 ekstra skiver rugbrød eller franskbrød. Du kan skylle maden ned med juice eller saftevand.

Mellemmåltid:

Snup et par stykker frugt eller tag en skive knækbrød eller et par kiks som mellemmåltid.

Aftensmad:

Pasta med kødsauce er et legendarisk løbemåltid, som de fleste også får serveret før storby-maratonløb verden over dagen før løbet. Wok med kylling og ris eller kartofler med stegt laks eller kalkun og lidt grøntsager er også ideelt som carbo-loadings-måltid.

Godnatmåltid:

Spis en portion skyr med en ekstra håndfuld mysli.