C-vitamin bekæmper fedt

Spiser du godt med C-vitamin, er din krop god til at forbrænde fedt, og måske er du også slankere end dem, der får mindre C-vitamin.

I hvert fald har amerikanske forskere fundet ud af, at personer med et lavt indhold af C-vitamin i blodet har mere kropsfedt og større taljemål. C-vitamin øger kroppens evne til at udnytte det fedt, man får gennem maden, til energi i stedet for at læsse det over i kroppens fedtceller, siger forskerne.

Forskerne satte 20 overvægtige mænd og kvinder på en fedtfattig diæt, men gav halvdelen 500 mg C-vitamin oven i kostens 175 mg. Resultat: De testdeltagere, der ikke fik ekstra C-vitamin, havde en fedtforbrændingsevne, der var nedsat med 11 pct. i forhold til deres testkolleger.

En af årsagerne er, at C-vitamin er nødvendigt for at danne carnitin - en aminosyre, der er med til at transportere fedtsyrerne rundt i blodbanerne.

Fedtet laves til energi

Fedtet i maden kan enten ende i kroppens fedtceller eller blive omdannet til energi ved hjælp af carnitin, en aminosyre, der leder fedtet gennem mitokondriet - cellens kraftværk - og omdanner det til energi. C-vitamin er afgørende for, at lever og nyrer kan producere nok carnitin til det job.

Sådan får du ekstra C-vitamin i løbet af en dag

Drik et glas appelsinjuice om morgenen (80 mg), og læg en halv rød peberfrugt (100 mg) på din frokosttallerken. Lav en smoothie med solbær og banan (215 mg) om eftermiddagen, og spis en salat med rå blomkålsbuketter (100 mg). Spis en af de eksotiske guavaer til dessert (200 mg).

LÆS OGSÅ: Er det nødvendigt med et tilskud af C-vitamin?

Nu er det blevet lettere at leve sundt!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. Derfor har vi lavet et nyt online univers, hvor du får viden og værktøjer, der motiverer til at leve sundt året rundt. Som abonnent får du adgang til både site og app:
Læs mere om det nye I FORM

  • Videotræninger mellem 10 og 30 min.
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan hver uge
  • Gem favoritindhold – og find det let igen

Lige nu: Prøv 30 dage gratis


Newsletter background