10 gode dåser
Dåsemad har et blakket ry, men der er masser af sundhed gemt bag metallet, hvis du vælger de rette dåser. Visse typer dåsemad er faktisk bedre end deres friske varianter.
Dåsemad har et blakket ry, men der er masser af sundhed gemt bag metallet, hvis du vælger de rette dåser. Visse typer dåsemad er faktisk bedre end deres friske varianter.
1. Torskerogn
Primære ingredienser: Rogn, vand, planteolie og lidt tomatpasta. Sundhedsvurdering: Ud over at være en fortrinlig kilde til muskelopbyggende og mættende proteiner byder torskerognen også på en fin fedtsyrefordeling. En halv dåse dækker 25-30 procent af dit dagsbehov for omega-3-fedtsyrer og giver dig desuden andre kredsløbsvenlige fedtsyrer. Du får også masser af D-vitamin, så fx skelettet kan vokse sig stærkt, samt immunforsvarstyrkende E-vitamin og selen. Bonusinfo: Vær ikke bange for at komme en stribe remoulade oven på rognen. En solid stribe giver dig blot 20 kcal, som tilmed stammer fra sunde fedtsyrer.
2. Koncentreret tomatpuré
Primære ingredienser: Udkogte og mosede tomater plus salt. Sundhedsvurdering: Koncentratet bugner af immunforsvarsstyrkende antioxidanter. Først og fremmest drejer det sig om lycopen – et farvestof, der er i familie med gulerodens betakaroten. Men du får også en del E-vitamin og C-vitamin fra puréen, som alt i alt har potentiale til virkelig at sparke gang i immunforsvaret. Bonusinfo: Gå efter de små konservesdåser, som du bruger i ét hug. Efter åbning taber puréen nemlig hurtigt næringsstoffer, så du går glip af en hel del vitaminer, hvis du over flere dage bruger af en større dåse.
3. Asparges
Primære ingredienser: Snitter af hvide asparges uden hoveder i en lage af vand og salt. Sundhedsvurdering: Dåseasparges egner sig fortrinligt som yderst kaloriefattigt fyld i sammenkogte retter og supper. Konserveringen koster godt nok lidt vitaminer og mineraler, men det er ikke værre, end at du stadig kan trække godt med sundhed ud af dem, fx i form af B- og C-vitaminer. Bonusinfo: Stort set alle former for konserverede grønsager er fornuftige ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt, men til gengæld kan de godt være lidt flade i smagen og konsistensen sammenlignet med friske grønsager. Derfor egner de sig bedst til mos og som sundt fyld i sammenkogte retter. AT
4. Dåsemajs
Primære ingredienser: Søde majskerner, salt og vand. Sundhedsvurdering: Når lagen er hældt fra, sidder du tilbage med små, søde majskerner, der ernæringsmæssigt stort set er på højde med deres friske fæller. De giver dig dermed fordøjelsesfremmende kostfibre og mange B-vitaminer, der blandt andet sikrer, at dit stofskifte kører upåklageligt. Bonusinfo: Tjek ingredienslisten, og vælg majs, der er naturligt søde. Som tommelfingerregel gælder, at tilsat sukker vidner om et ernæringsmæssigt ringere produkt.
5. Kalamata-oliven
Primære ingredienser: Solmodnede oliven i en lage af olivenolie, vand og salt. Sundhedsvurdering: Du mister ikke noget i forhold til at vælge dine oliven fra glas. Kvaliteterne er de samme, nemlig masser af sunde olier og rigeligt med kostfibre, der virker fremmende for fordøjelsen. Vogt dig dog for det tårnhøje kalorieindhold. Bonusinfo: Du sparer en masse kalorier ved at lade olien dryppe af. Til gengæld går du så også glip af en masse gode fedtsyrer.
6. Makrelfilet i tomatsovs
Primære ingredienser: Makrelfilet, vand og tomatpuré. Sundhedsvurdering: Makrellen er spækket med omega-3-fedtsyrer. Faktisk dækker en enkelt dåse hele dit daglige behov for disse sundhedsfremmende fedtsyrer. Proteinerne er af høj kvalitet og sikrer både mæthed og fremragende restitution. Andre kvaliteter er indholdet af D-vitamin, der er godt for hud, hår og knogler, samt selen, som styrker immunforsvaret. Bonusinfo: Vær ikke bange for at komme en stribe mayonnaise ovenpå. Så længe der er plads i kalorieregnskabet, er det kun godt med lidt flere sunde fedtstoffer
7. Kidney beans
Primære ingredienser: Røde kidneybønner i lage af vand, sukker og salt.
Sundhedsvurdering: Bønnerne sprudler af gode stoffer. Konserveringen har ingen negativ indflydelse på makronæringsstofferne, så du får lige så mange energigivende kulhydrater og fordøjelsesfremmende kostfibre og lige så meget muskelopbyggende protein, som hvis du tog besværet med at opbløde tørrede bønner. Andre kvaliteter er jern, kalium og B-vitamin. En del B-vitamin – ca. 25-30 procent – går dog tabt, når bønnerne konserveres i dåsen. Bonusinfo: Alle former for bønner og linser kan vælges i konserveret form, uden at det for alvor går ud over kvaliteten.
8. Leverpostej
Primære ingredienser: Spæk, svinelever, vand, salt, skummetmælkspulver og mælkeprotein. Sundhedsvurdering: Nu hører leverpostej grundlæggende ikke til de madvarer, som vi er gladest for at anbefale. Når vi alligevel tager dåsepostejen med, skyldes det, at den faktisk indeholder mindre fedt end en almindelig leverpostej. Det påvirker også kalorieindholdet, som er ret moderat. Bonusinfo: Du kan med fordel vælge en laksepostej, hvis de ernæringsmæssige kvaliteter skal optimeres.
9. Tun i vand
Primære ingredienser: Stykker af tun, der ligger i en lage af vand og salt. Sundhedsvurdering: Sætter du tun i vand på menuen, vil du maksimere din muskelopbygning og mæthed. Tun er nemlig en sand proteinbombe, for en enkelt dåse dækker uden videre 25 procent af dit dagsbehov. Andre kvaliteter er væskeregulerende kalium, D-vitamin og ikke mindst immunforsvarsstyrkende selen. Bonusinfo: Tun kan indeholde for mange tungmetaller. Undersøgelser viser dog, at dåsetunen her er de friske tunbøffer overlegen. Det skyldes, at det er yngre tun med mindre gift i kroppen, der havner i dåserne, mens de velvoksne skæres ud og bruges til bøffer.
10. Grofthakkede tomater
Primære ingredienser: Hakkede, flåede tomater, tomatjuice (evt. suppleret med tørret peberfrugt, løg med mere). Sundhedsvurdering: Tomater er per definition ekstremt kaloriefattige og er samtidig proppet med immunforsvarsstyrkende karotener. Det er især lycopen, tomatens kraftige røde farvestof, du får meget mere af i dåseudgaven, end hvis du spiser tomaterne rå. Når tomaterne varmes op i konserveringsprocessen, sprænges cellerne i tomaten, så de sunde stoffer frigøres, og kroppen lettere kan optage dem. Dåsetomaterne er altså på det område sundere end friske tomater. Bonusinfo: Sundhedsmæssigt er der stort set ingen forskel på, om du vælger almindelige flåede tomater eller varianter med lidt tilsatte krydderier, peberfrugter, løg eller lignende. I sidste ende er det tomaterne, der tæller.