Førstehjælp til vægttab

Der findes et utal af slankeprodukter i butikker, postordrehæfter og på internettet. Reklamerne lover stort vægttab på kort tid med minimal indsats. Det lyder næsten for godt til at være sandt. Og det er det også i langt de fleste tilfælde.

9 ud af 10 slankeprodukter, der findes på markedet må anses som uvirksomme for et vægttab. Men der er dog nogle få slankeprodukter på markedet, som kan være en god hjælp for et vægttab. Se her, hvor du kan få hurtig hjælp til vægttab.

Gode produkter til vægttab

Nupo

Nupo er en såkaldt proteinrig lavkaloriediæt beregnet til at erstatte hele kosten i en periode. Fidusen ved Nupo er, at man på et minimum af kalorier får dækket sit behov for protein, vitaminer, mineraler og livsvigtige fedtsyrer.

Det er i praksis ikke muligt at sammensætte en diæt med almindelige fødevarer med tilsvarende lavt kalorieindhold og højt næringsindhold. En Nupo-kur giver derfor et hurtigt vægttab uden bivirkninger på grund af fejlernæring. Det er især problematisk, hvis en slankekur indeholder for lidt protein eller kalk. For lidt protein under en slankekur gør, at man mister meget muskel- og organmasse. Det er for det første ikke sundt, og for det andet sænker det stofskiftet, så man lettere tager endnu mere på efter kuren.

For lidt kalk under en slankekur gør, at der siver kalk ud af knoglerne, hvorved risikoen for knogleskørhed bliver højere senere i livet.

Der er en omfattende klinisk dokumentation for effekt og sikkerhed af Nupo. Man kan forvente et vægttab på 1,5-1,7 kg pr. uge på en Nupo-kur.

Nupo kan i øvrigt også anvendes som måltidserstatning, f.eks. i stedet for morgenmad og frokost, suppleret med et aftensmåltid ideelt set baseret på noget proteinrigt (gerne magert kød) og masser af grøntsager.

LÆS OGSÅ: Pulverkur – er det virkelig effektivt til vægttab?

Cambridge Kuren

Cambridge Kuren er lige så god som NUPO, da den indeholder de anbefalede mængder mikronæringsstoffer og protein. Man kan derfor anvende Cambridge Kuren som fuldkost, dvs. som fuldstændig erstatning af al almindelig mad i en periode, hvis man ønsker at tabe sig - og med minimal risiko for helbredet.

Halvgode produkter til vægttab

Disse produkter kan være udmærkede, hvis de anvendes på den rigtige måde og i den rigtige sammenhæng ved et vægttab.

SlimLine/Bogense Drik

Drikken er sådan set en udmærket drik, da den bl.a. giver den anbefalede dagsdosis protein, som er afgørende for, at den er sundhedsmæssig forsvarlig at anvende som erstatning for alle dagens måltider.
Der følger også en fornuftig kostplan med i pakken, som man kan følge, når man har tabt sig.

Et minus ved selve pulverkuren er, at der ikke er foretaget selvstændige kliniske undersøgelser omkring effekt og sikkerhed ved produktet.

SlimFast

SlimFast er et udmærket produkt til måltidserstatning ligesom de øvrige pulvere. Det indeholder dog i sig selv ikke tilstrækkelig protein, så det er vigtigt at spise et proteinrigt måltid ud over pulveret.

I SlimFast serien findes desuden snack-barer i et samlet koncept, der på en enkel måde gør det muligt at holde kalorieindtagelsen nede. Man kan dog sagtens sammensætte en diæt bestående af et andet pulver og flere almindelige fødevarer, der samtidig er sundere.

Guar gum

Guar gum er nogle specielle fibre, der danner en slags gelé, når de bliver opløst i vand. Det må ikke bruges ved forsnævringer i mave-tarmkanalen eller ved andre tilstande, der kan forhindre passage gennem mave-tarmkanalen.

Guar gum kan give en større og længere varende mæthedsfølelse og dermed være en hjælp til at spise mindre. Personer med tendens til overspisning kan have særlig gavn af at tage guar gum før hvert hovedmåltid.

Guar gum fås både som kapsler og som granulat i Matas og helsekostbutikker. Man skal dog ikke forvente mirakler med guar gum. I gennemsnit er vægttabet på et par kg over nogle måneder.

Multi-tabs

Multi-tabs og andre multivitamin- og mineraltabletter er et godt supplement til slankekuren, da de giver 100% anbefalet daglig indtagelse af de fleste vitaminer og mineraler. De fleste vitaminer og mineraler er på en eller anden måde involveret i stofskiftet, fedtforbrændingen eller andre fysiologiske aspekter, der regulerer vægten.

Dårlige produkter til vægttab

Denne kategori indeholder virkelig mange produkter. Her er udvalgt nogle af de værste slankeprodukter.

Herbalife

Der findes mange forskellige Herbalife produkter, der angives at virke slankende. Det bedste produkt er Herbalife Protein Drink Mix, der isoleret set godt kan anvendes som måltidserstatning for at komme ned i kalorier og opnå vægttab. Men man kan lige så godt vælge et af de andre pulvere som måltidserstatning, der ovenikøbet har en bedre ernæringsmæssig sammensætning.

Det største problem ved Herbalife er, at argumenterne for effekt er meget uvidenskabelige, der er ingen dokumentation, og der er et unødvendigt mystisk skær omkring produkterne.

Chitomax

Chitomax indeholder chitosan, der er fiberstoffer udvundet af skaldyr. Det skulle angiveligt blokere for optagelsen af noget af det fedt, man spiser, så det ikke feder. Man kan så tage 3-4 kapsler inden et fedt måltid og spise løs med god samvittighed. Det er dog for godt til at være sandt, og der er da heller ikke nogen dokumentation for den påståede effekt. Det eneste produkt, der reelt kan hæmme fedtoptagelsen er det receptpligtige slankemiddel Xenical.

Grøn te

Grøn te og ekstrakt heraf i kapselform bliver solgt som slankepiller. Det skulle angiveligt øge stofskiftet og fedtforbrændingen. Man kan ikke udelukke at grøn te på grund af indholdet af koffein kan øge stofskiftet og fedtforbrændingen en anelse. Men man kan da lige så godt drikke almindelig te eller kaffe. Man snyder i hvert fald sig selv, hvis man tror, man kan tabe sig betydeligt ved at sluge nogle grønne tekapsler.

Krom

Reklamerne påstår, at kromtilskud er et godt supplement til slankekuren, da det hjælper med at regulere blodsukkeret. Det skulle så gøre det lettere at styre den søde tand. Der er ingen dokumentation for denne effekt, og kliniske forsøg med kromtilskud har ikke fundet nogen vægttabseffekt. Man skal selvfølgelig, ligesom for alle andre vitaminer og mineraler, sørge for at få nok. Samtidig skal man tænke på, at for meget krom kan have helbredsskadelige bivirkninger.

Bogense Pillen

De angivne aktive indholdsstoffer i Bogense Pillen er koncentrat fra kaktusplanten Nopal og inulin kostfiber fra cikorierod. Der er ingen belæg for den påståede effekt af hverken Bogense Pillen, kaktusplanten eller inulin.

Helles 3-i-én

Pillerne består af en kombination af roefibre, grønalger og guarana. Der er ingen dokumentation for en slankende effekt. Det er heller ikke sandsynligt vurderet ud fra indholdsstofferne, at produktet har nogen effekt overhovedet.

Gastrolette

Består af en kombination af forskellige planteekstrakter uden dokumenteret effekt. Tabletterne skulle angiveligt virke ved at forsinke mavens tømning. Producenten angiver, at effekten er dokumenteret i undersøgelser. Det har imidlertid ikke været muligt at finde disse studier i anerkendte videnskabelige tidsskrifter. Det må derfor antages, at tabletterne ingen effekt har på vægten.

CLA

CLA er en speciel fedtsyre (konjugeret linolsyre), der påstås at ændre kropssammensætning i retning af mindre fedt og større muskler. Denne effekt findes muligvis hos forsøgsdyr, men forsøg med mennesker har ikke været i stand til at dokumentere en effekt.

Saft

Saftfase blev populær som udrensnings- og slankemiddel i helsebølgen i 70'erne. I alternative kredse kan man stadig finde anbefalinger for at tage en periode, hvor man kun drikker frugt- eller grøntsagssaft. Sådan en kur er særdeles risikabel. Hovedparten af vægttabet er vand, muskler og organer, og med muskel- og organtabet falder stofskiftet, så man lettere tager på bagefter. Derudover kan hjertet tage skade af en fastekur. Det må absolut frarådes.