Hvorfor tager jeg på af stress?

Jeg tager altid 2-4 kilo på i de perioder, hvor jeg har meget at se til. Hvordan kan stress fede mig op på den måde?

En god idé er også at holde igen med hvede, lakrids, mælk, alkohol og kaffe, da de ofte danner ekstra luft i maven.

Man skelner mellem to former for stress: den akutte og den kroniske. Akut stress oplever du i korte glimt i hverdagen, hvis du lige skal klare en opgave, der kræver lidt ekstra af dig. Så aktiverer kroppen det sympatiske nervesystem, der øger din reaktionsevne og sørger for, du kan klare udfordringen.

Denne form for stress er kortvarig og ganske brugbar for os, fordi den hjælper os til at yde vores bedste. Akut stress skader ikke kroppen, fordi nervesystemet hurtigt er tilbage til normal tilstand.

Har du kronisk stress?

Kronisk stress er derimod yderst skadeligt for kroppen, fordi tilstanden varer ved over lang tid og dermed slider hårdt på hele systemet. Du oplever den kroniske stress, når du konstant er udsat for krav, du ikke kan leve op til (fx for meget arbejde), og hvor du ikke har mulighed for at eller tage en pause fra dem.

Symptomerne på kronisk stress er netop øget vægt, som du oplever, samt koncentrationsbesvær, hovedpine, muskelspændinger, nakkespændinger, humørsvingninger, dårlig fordøjelse, overspisning og søvnproblemer. På længere sigt kan du få indlæringsproblemer og hjerte-kar-sygdomme.

Tag vores stress-test og tjek dit stressniveau

Kroppen gør dig klar til at kæmpe

Når du er stresset, sætter kroppen en række reaktioner i gang for at gøre dig klar til at kunne kæmpe eller flygte. For det første udskiller binyrerne adrenalin, noradrenalin, aldosteron og kortisol.

Adrenalin og noradrenalin får pulsen og blodtrykket til at stige, så blodet pumpes hurtigere rundt til musklerne og de vigtige organer, mens aldosteron kontrollerer natrium- og kaliumbalancen i blodet og cellerne. Her ligger forklaringen på din vægtstigning, for når kroppen begynder at ophobe mere salt, binder det vandet i kroppen, og du tager på.

Samtidig gør kortisol dig mere sulten, især efter sukker og fedt, så du spiser dig lettere til ekstra kilo i en stresset periode. Endelig vil mange opleve, at de får for lidt søvn, og det øger også appetitten.