Sveder jeg mere, når jeg er i god form?

Drypper dit tøj af sved, når du har trænet, selv om du er i god form? Det er der en helt naturlig årsag til. Læs mere her.

Kvinde sveder

KVINDE SVEDER Hvis du er i god form, sveder du mere, mens du træner, men mindre på alle andre tidspunkter af dagen.

© iStock

Spørgsmål

Mit tøj drypper, når jeg har trænet, selv om min form er ret god. Hvorfor sker det?

Svar

Undersøgelser viser, at din krop bliver bedre til at regulere kropstemperaturen, efterhånden som du kommer i bedre form. Det sker ved at svede kraftigt, så svedperlerne på huden nærmest suger den overskydende varme til sig, og du undgår at koge over og forringe ydeevnen. Derfor vil du opleve, at du sveder mere end en utrænet person, fordi din indre termostat fungerer bedre.

Til gengæld er kroppen tilsvarende hurtig til at skrue ned for svedproduktionen, når kropstemperaturen er tilbage på de ca. 37 grader. Som veltrænet sveder du heller ikke mere end nødvendigt, fordi kroppen generelt er bedre til at holde den rette temperatur. Så kort sagt: Når du er i god form, sveder du mere, mens du træner, men mindre på alle andre tidspunkter af dagen.

Der kan dog være individuelle afvigelser, da svedproduktionen også afhænger af din fedtprocent, påklædning og antallet af svedkirtler.

Nu er det blevet lettere at leve sundt!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. Derfor har vi lavet et nyt online univers, hvor du får viden og værktøjer, der motiverer til at leve sundt året rundt. Som abonnent får du adgang til både site og app:
Læs mere om det nye I FORM

  • Videotræninger mellem 10 og 30 min.
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan hver uge
  • Gem favoritindhold – og find det let igen

Lige nu: Prøv 30 dage gratis


Newsletter background