Pauser gør din styrketræning mere effektiv

Tjek, hvordan du på verdens nemmeste måde kan få mere ud af dine anstrengelser.

Kvinde holder pause under styrketræning.

SÆT DIG NED mellem sættene, når du styrketræner – så bliver din træning mere effektiv, viser et studie.

© iStock

Indstil dig på, at der fremover sikkert vil vrimle med siddende og liggende mennesker i styrketræningslokalet. Amerikansk forskning viser nemlig, at det faktisk er den optimale måde at hvile på mellem sættene, når du styrketræner.

Det er forskere fra bl.a. University of Utah, der har undersøgt effekten af forskellige hvilestrategier hos en række mandlige og kvindelige crossfittere. Her viste det sig, at de, der enten sad eller lå ned mellem sættene, præsterede bedre efterfølgende, end de, der gik rundt mellem sættene.

Forskernes forklaring er, at din puls sænkes mere og hurtigere, når du sidder eller ligger ned, hvilket gør din krop hurtigere og bedre klar til næste runde styrketræning. Så næste gang du har lavet din første runde med 10-12 squats med en tung vægtstang på nakken, så lad være med at gå lidt rundt efterfølgende og ryst dine ben. Smid dig i stedet straks ned på gulvet for at blive klar til næste omgang.

Lange pauser er gode

I det hele taget er pauserne vigtige, når du styrketræner. Tidligere har man anbefalet korte pauser, hvis formålet var at øge muskelmassen, men et andet amerikansk studie har vist, at 3 minutters pause mellem sættene gav større stigning i muskelmassen end 1 minuts pause.

Selv om lange pauser er gode, kan de også blive for lange. Bliver pausen over 5 minutter, risikerer du, at musklerne bliver kolde, så du så skal starte forfra med at varme op igen.