Brug vejrtrækningen optimalt
Ved tunge løft skal vejrtrækningen støtte ryggen.
Styrketræning kan give store blodtryksstigninger, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på vejrtrækningen. Der kan rent faktisk ske det, at du lukker for en del af blodgennemstrømningen i kroppen, hvis du tager en dyb indånding og holder vejret, mens du presser på og løfter vægten.
De store halspulsårer på halsens forside skal transportere blod og ilt til hjernen. Holder du vejret og samtidig løfter en tung vægt, spænder du nakke-musklerne, og det hæmmer blodgennemstrømningen i halspulsårerne. Så får hjernen ikke blod og ilt nok, og du risikerer at blive svimmel, få sorte pletter for øjnene og i værste fald besvime.
Der opstår også et stort ekstra tryk i brystkassen, når du holder vejret for at løfte en vægt. Dette tryk kan hæmme den venøse blodstrømning tilbage til hjertet, og det får blodtrykket til at stige markant.
Hvis du løfter maksimalt, dvs. så tung en vægt, du overhovedet kan løfte og kun få gange (fx 1-3), har du brug for, at brystpartiet er stabilt, og at ryggen får den rigtige støtte. For at opnå støtten skal du tage en dyb indånding, der går helt ned i mellemgulvet, før du løfter. Luften i mellemgulvet danner en slags korset, der kan hjælpe med at støtte ryggen. Du må kun holde vejret et lille øjeblik, til du er klar til at løfte den tunge vægt. Du skal puste luft ud, mens du løfter.
Hvis du arbejder med flere gentagelser (fx 4-10) og mindre vægtbelastning, skal du lave en dyb vejrtrækning, når du sænker vægten. Du puster ud, når du løfter vægten. En vejrtrækning med den rytme modvirker det voldsomme tryk, der opstår i brystkassen, når du bruger kræfter på at løfte vægten.
Arbejder du med mange gentagelser (fx 20-30) og meget lette vægte, skal du blot koncentrere dig om at opnå en rolig og afslappe vejrtrækning og aldrig holde vejret.