Annonce

Kom i god løbeform til sommer med de 7 bedste råd fra I FORM og Aktiv Træning

Har du svært ved at få gang i formen og motivationen? Vi har udvalgt de syv allerbedste tips til, hvordan du bliver en bedre løber.

Vil du i dit livs løbeform nu, så du om få måneder ubesværet kan tonse afsted under solens stråler? Så er det en god idé at suge til dig med smarte råd, som kan gøre det endnu nemmere.

Vi har nøje udvalgt de syv allerbedste tips til at blive en bedre løber fra I FORM- og Aktiv Træning-magasiner, der alle er samlet online i appen Wype. Så kan du endelig stoppe med at udskyde og i stedet komme i gang med at snøre skoene og nyde turene.

1. Sørg for, at dine løbesko er i top

En stor del af din løbeglæde kan findes i dine løbesko. Hvis du ofte har tunge ben, kan det for eksempel skyldes dine sko. Det er vigtigt, at de passer til din krop og løbestil, og så er det vigtigt, at de ikke er for gamle. Løbesko har begrænset holdbarhed, for efter 800-1.000 kilometer vil mellemsålen være trykket fladt. Skoene vil ikke give det fjedrende kick, som da de var nye, og de vil heller ikke tage spidsen af de stød, der sendes gennem kroppen. Så skift skoene i tide, og få hjælp til at vælge den helt rigtige.

Aktiv Træning nr. 9/2020

2. Skip ikke intervallerne

Rigtig mange, som er godt i gang med løb, laver den fejl, at de træner for ensidigt. Den erfarne løbecoach Martin Kreutzer har ofte oplevet, at mange holder sig til at løbe moderat lange ture i mellemhårdt tempo. Det giver en medium løbeform, der ikke rykker, fordi der ikke er variation. Han anbefaler et mix af lange, langsomme løbeture og korte, hårde ture. Hvis du drømmer om at blive en hurtigere løber, er der ingen vej uden om intervaltræning. Selvom det er hårdt, er du nødt til at presse dig selv, hvis du vil mærke markante forbedringer.

I FORM nr. 11/2018

3. Sæt dig et tilstrækkeligt ambitiøst mål

Løbecoach Martin Kreutzer oplever, at mange ikke sætter sig ambitiøse mål. Og hvis du ikke har en plan eller noget, du vil opnå, er det lettere at droppe træningen, fordi den egentlig ikke er nødvendig. Har du i stedet et ambitiøst mål, som at løbe et halvmaraton eller at løbe 5 kilometer på 25 minutter, hvor du er nervøs for, om du kan gøre det, så SKAL du passe din træning. Du er ofte også nødt til lægge en plan med faste løbedage og distancer.

I FORM nr. 11/2018

TIP: Bliv klar til en masse løbeture til sommer med et hav af tips og øvelser fra I FORM og Aktiv Træning, som du digitalt kan bladre igennem på appen Wype. Kom i gang for 0 kroner de første to måneder lige her.

© Getty Images

4. Mind dig selv om, at lidt er bedre end ingenting

Når solen viser sig, og energien er i top, kan det være nemt at få snøret løbeskoene. Men på de dage, hvor du er træt, eller hvor det regner, trækker sofaen og tv-serien ofte en del mere. Hvis træningen virker uoverskuelig, er det et godt trick at hoppe i løbetøjet med det samme og huske dig selv på, at lidt er bedre end ingenting. Drop intervallerne, og gå eller lunt i stedet en lille tur. Hvem ved, når du først er kommet afsted, kan det jo være, at du forlænger turen.

I FORM nr. 9/2019

5. Supplér med styrketræning

Styrketræning er et godt supplement til løbetræningen, hvis du vil rykke din form. Styrketræning kan forebygge skader og gøre dine sener mere spændstige og dine led mere stabile, så du løber lettere og mere effektivt. Utallige undersøgelser har de senere år vist, at styrketræning forbedrer dig på en række af de parametre, der skaber en god løber.

Aktiv Træning nr. 9/2020

6. Team op med en løbemakker

Har du svært ved at komme afsted, kan din redning være en løbemakker. Hvis I har faste aftaler, er du mindre tilbøjelig til at aflyse, og så har det stor indvirkning på kvaliteten af dine ture. En god træningsmakker kan løfte motivationen og presse dig ekstra. Det viser en undersøgelse, hvor 14 testpersoner blev sat til at løbe 10 kilometer ad to omgange, først alene og bagefter med andre. Det viste sig, at deres tider blev bedre, når de løb sammen og kunne presse hinanden. Løberne bevarede også en bedre gejst undervejs.

I FORM nr. 14/2020

7. Lav konkurrencer mod dig selv

Vil du opnå fremgang i din træning, mens du har det sjovt, er det smart at lave små konkurrencer mod dig selv. Det viser en undersøgelse fra ExerciseBike, hvor 1.000 motionister blev spurgt ind til deres træningsvaner og motivation. Svarene viste, at det er gavnligt at fokusere på at forbedre personlige rekorder, og at det er de konkurrencemindede, der oplever størst fremgang i træningen. Så forbered nogle udfordrende konkurrencer inden dine løbeture.

I FORM nr. 2/2021