5 tips: Bliv flyvende på løbestien
Rykker du dig ikke ud af stedet? Så læs med her, og få mere fart i fusserne allerede i dag.
Rykker du dig ikke ud af stedet? Så læs med her, og få mere fart i fusserne allerede i dag.
Gå dig dobbelt så god
Nej, det er ikke snyd. Det er helt almindelig praksis for professionelle løbere at mixe gang og løb. Metoden er specielt god, når du er nybegynder, når du skal i gang igen efter skade eller sygdom eller hvis du bare gerne vil have mere tempo på dit løb. Er du nybegynder, kan du for eksempel veksle mellem et minuts løb og et minuts gang. Er du øvet, kan du skiftevis spurte i fem minutter og gå i et minut, hvor du genvinder pusten. Det vil alt i alt give dig et markant højere tempo end ved kontinuerligt løb.
Vær en copy-cat
Lad dig inspirere. Kender du en, der har succes med sit løb, så stjæl programmet og se, om det også kunne være noget for dig. Er du midt i et løb, så hold øje med én, der ser ud til at have en god løbestil, for det vil hjælpe dig selv til at løbe ligesådan. Hvis du stiler efter en bestemt tid, men ved du har svært ved at disponere kræfterne, så vil der til mange store løb være fartholdere, der forsøger at holde jævnt tempo gennem hele løbet. Så er det bare om at følge trop.
Udnyt (tyngde)kraften
Løb oprejst og kig ud i horisonten i stedet for at kigge på dine fødder. Lad din kæbe hænge løst, sænk skuldrene væk fra ørene og knug ikke hænderne, men lad tommelfingeren hvile på pegefingeren med hul hånd, som om du skulle passe på et æg i hver håndflade. Når du løber op ad bakke, så sving armene og gør dine skridt kortere. Ned ad bakke skal du læne dig let forover, så tyngdekraften arbejder med dig. Det skal føles som om, du vil falde med fjæset først, hvis du snubler. Pas på du ikke hopper for meget op og ned. Det vil stjæle din energi og give hårde stød op igennem kroppen.
Hook op
En løbepartner er ofte et meget stærkere kort at have på hånden end en coach eller træner. En makker får dig ud af døren på de dage, hvor sofaen klæber til ryggen eller utrygheden ved aftenmørket tager overhånd. På selve løbeturene kan i presse hinanden til at give den en ekstra skalle og det sociale element fjerner fokus fra løbets monotoni.
Varier og optimer
Hvis du vil forbedre din form radikalt og samtidig mindske din risiko for skader, så er det ikke nok at snøre skoene og løbe den sædvanelige rute i det tempo, du plejer - hver gang. Du skal du tænke i variation. De fleste løbeture skal være behagelige, men en gang om ugen skal du ud af din komfortzone. Du kan for eksempel løbe fartleg med indlagte spurter, der stimulerer muskelfibrene. Du kan også løbe længere og langsommere, end du plejer eller vælge en anderledes rute med et uvant underlag.