Guide: Sådan får du mest muligt ud af din løbetræning
Vil du gerne have det maksimale ud af dine anstrengelser og forbedre dine løbetider, så har vi samlet tre råd til dig.
Vil du gerne have det maksimale ud af dine anstrengelser og forbedre dine løbetider, så har vi samlet tre råd til dig.
Noget af det mest fantastiske ved løb er, at det kan tilpasses alle niveauer. Løb har nemlig positive effekter både psykisk og fysisk, hvad end du spurter 400 meter, lunter 2 kilometer eller løber et halvmaraton.
På samme måde kan løb også tilpasses forskellige ambitionsniveauer. Du kan sagtens bare nyde løbeturen i sig selv uden at have større præstationsmål og stadig opleve dens mange fordele. Men hvis du er mere seriøs omkring dit løb og drømmer om at få det maksimale ud af dine anstrengelser, så er der nogle ting, du bør tænke over, når du trækker i løbeskoene.
Vi har samlet tre af dem her.
Når du løbetræner med en ambition om at forbedre dig og effektivisere dit løb, er det en god idé både at træne dig selv i at løbe langt og i at løbe hurtigt. Løb for eksempel i intervaller et par gange om ugen for at træne din krop i at løbe i et højt tempo, og brug dine andre løbepas på de længere distancer, hvad end det er 5 kilometer eller 20 kilometer.
En god måde at holde øje med, om du forbedrer dig, er ved at tracke dine løbetider på et aktivitetsur. Vil du gerne have et ur, der er særligt godt til løb, så kan du med fordel vælge et ur i Garmins Forerunner-serie, som er specielt udviklet til løbere på alle niveauer.
Hvis du drømmer om at forbedre din løbedistance, hvad end det er fra 2 kilometer til 5 kilometer, fra 5 til 10 eller fra 10 og til et halvmaraton, så kan det være en kæmpe hjælp at løbe efter et program. Du kan finde flere programmer inde på vores hjemmeside, der passer til dit niveau, men faktisk kan du også få aktivitetsure med indbyggede løbeprogrammer.
Det kan du for eksempel i Garmin Connect, i form af Garmin Coach, som fungerer som din egen personlige løbetræner. Her får du en dynamisk træningsplan, som ændrer sig ud fra dine mål og resultater, og som kan hjælpe dig med at træne op til at løbe 5 kilometer, 10 kilometer eller et halvmaraton. Når løbeprogrammet er på plads, kan det nemt downloades til dit Garmin løbeur.
Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt restitution er for din fremgang – og det gælder i øvrigt både, når det kommer til løb og andre former for motion og træning. Når vi træner, slider vi nemlig på kroppen, og det er først, når den får hvile, at den bliver genopbygget og stærkere, end den var før.
Og hvordan ved du så, hvornår du er klar igen? Med et Forerunner-ur fra Garmin behøver du ikke tænke meget over det, for det kan nemlig måle, hvor meget restitution du har brug for. Uret kan desuden måle din træningsparathed, og på den måde kan du tilrettelægge din træning efter, hvornår din krop er allermest gearet til opgaven. Hvis du træner, når du er udmattet, ikke har sovet nok eller har oplevet en stor stressbelastning, så vil du nemlig sandsynligvis ikke få det maksimale ud af din løbetur.
Med det sagt, så skal du selvfølgelig ud på din løbetur, hvis den mentalt er lige det, du har brug for! Husk, at løb både har fysiske og psykiske gevinster.