Annonce

Frederikke og Lotte går fra Viborg til Rom - og bliver bedre mennesker på vejen

Det siges, at en rejse på 1.000 mil starter med et enkelt skridt. For Frederikke Kisbye Grandt og veninden Lotte Højbo Liebst startede rejsen med en rask vandring fra Viborg til Jelling. Gåturen sydpå fortsatte året efter, og nu er deres mål at nå Rom. Undervejs oplever de at få ryddet op i hovedet og blive mere ydmyge og bedre mennesker.

Det var ellers ikke tanken, at Frederikke Kisbye Grandt skulle bruge ferierne til fods, men da en clairvoyant kvinde fortalte, at hun kunne se Frederikke gå i bjerge, opstod idéen om at tage på en længere vandretur.

”Jeg gik Caminoen i 2008. Det var før, det blev hot at gå, så mine venner undrede sig lidt over mine planer. Men jeg gennemførte, og året efter vandrede jeg 200 kilometer med min kæreste for at teste forholdet af. Det gik rigtig godt, for i dag er vi gift,” fortæller hun.

Et af Frederikkes bedste råd til nye vandrere er at pakke let. Du behøver ikke en masse rent tøj, men husk regntøj, vand og små snacks.

© Frederikke Kisbye Grandt

Hærvejen fører til Rom

Nogle år senere fik Frederikke lyst til at gå ad Hærvejen, og hun fik lokket veninden Lotte med.

”Vi havde lige mistet en veninde til kræft, og vi havde begge to behov for at få ’gennemtræk på første’, som jeg kalder det. Så vi gik fra Viborg til Jelling. Første tur var noget helt specielt, for vi anede ikke, hvad vi gik ind til, eller hvor meget vi kunne klare. Det var ret emotionelt for os begge to, men Lotte blev også hooked på at vandre.”

De blev faktisk så begejstrede, at de et år senere fortsatte, hvor de i første omgang slap ruten, og vandrede længere sydpå. Det gjorde de også året efter. Og pludselig nåede de grænsen til Tyskland. Undervejs besluttede de sig for, at de hellere måtte sætte et mål. Valget faldt på Rom, som de efter planen skal ramme senest i år 2040.

”Der bliver jeg 70, så vi skal gerne være nået derned inden. Vi har en stående joke om, at vi tager mændene med, når vi kommer til Alperne. Til den tid er vores børn så store, at vi godt kan lade dem blive derhjemme alene,” siger Frederikke.

Frederikke og Lotte kan gå i flere timer uden at snakke sammen, men de lader dog også samtalerne flyde, når det er det, der lige føles naturligt.

© Frederikke Kisbye Grandt

”Vi slår fuldstændig fra”

Gåturene giver veninderne en helt særlig ro. Tankerne bliver frie, og hovedet er ikke fyldt op med ’jeg skal lige’, eller ’hvad skal jeg nu gøre, for at det og det kommer til at fungere om lidt’. De oplever glæden ved at vandre, når der er tømt ud på øverste hylde, og de kan gøre, hvad de vil. Farver og former er anderledes at kigge på, flere nuancer flyder ind, og meget når ikke at bundfælde sig i øjeblikket. Det efterlader et åbent og friskt sind.

”I hverdagen har de fleste af os en tendens til at være meget målfokuserede, men når vi vandrer, er vi procesorienterede. Vi slår fuldstændig fra. Nogle gange går vi i flere timer uden at sige noget.”

Veninderne vandrer fire dage ad gangen og tilbagelægger cirka 100 kilometer om året. Undervejs bliver stilheden dog også brudt, og samtalerne får lov at flyde.

”Vi snakker om stort som småt. Fra ’gad vide, hvorfor det hedder Gåsetårnet’, til vores definition af religiøsitet. Der er plads til det hele, og vi har den tid, emnet tager. Vi griner meget, og sidst på dagen er samtalerne ofte temmelig platte,” griner Frederikke

Frederikke og Lotte har lavet en pibegrænse på 25 kilometer. Først her må man bekymre at pibe lidt over ømme fødder eller andet.

© Frederikke Kisbye Grandt

Bedre mennesker

Allerede på deres første tur oplevede Frederikke og Lotte, hvor hårdt det kan være at vandre mange kilometer med 10 kilo bagage på ryggen, når det lyner, tordner og står ned i stænger. De kom hurtigt ud af deres comfort zone og pressede grænserne for, hvad de kunne holde til.

”Vi har besluttet, at vi gerne må pibe efter 25 kilometer. Det er pibegrænsen. Men det er fedt at nå ud over det og bare være i nuet og føle sig levende.”

Når de fysiske grænser bliver udfordret, er det også lettere at sætte pris på de små ting. Efter en lang tur i uvejr har pigerne for eksempel opdaget, at der ikke findes noget bedre i verden end en omgang frysetørret pasta carbonara.

”Det er så livsbekræftende at sætte sig midt på en skovsti og lægge sig med fødderne i vejret, for så at fortsætte vandringen efter pausen. Vi føler os enormt ydmyge over bare at være til. Og vi kommer hjem som bedre mennesker, det er der ingen tvivl om,” fortæller Frederikke.

Frederikke er ikke i tvivl. Hun kommer hjem fra sine vandreture som et bedre menneske.

© Frederikke Kisbye Grandt

Frederikke og Lottes tips til nye vandrere

  • Start med en overskuelig rute. Der er masser af rigtig fine stier i Danmark, for eksempel Hærvejen eller Gendarmstien i Sønderjylland.
  • Undgå at stille forventninger til, hvad du skal tænke på undervejs. Lad det komme til dig.
  • Gode sko er alfa omega. Husk at gå dem godt til, inden du tager ud på længere vandreture.
  • Pas i det hele taget godt på dine fødder. Det kan du gøre ved at tage et ekstra par strømper på og have tape til fødderne med i tasken.
  • Pak let. Du behøver ikke en masse rent tøj – det er jo kun din vandremakker, der skal se dig. Men husk regntøj, vand og små snacks.

Følg Frederikke og Lottes hashtags

#vigårmodrom

#lotteogfredepåhærvejen

© Frederikke Kisbye Grandt

Har du fået mod på at gå?

Tilmeld dig Ecco Walkathon, og gå i den gode sags tjeneste i København, Odense, Aarhus eller Kolding. Se mere på eccowalkathon.dk og køb billetter på Ticketmaster.dk/ecco.

20 års jubilæum

Skobrandet Ecco står bag Ecco Walkathon, som i år har 20 års jubilæum. Ecco Walkathon er en stor, fælles gåtur, der støtter et velgørende formål. I år støtter arrangementet SOS Børnebyerne og Hjerteforeningen, og Ecco donerer 7,50 kroner for hver kilometer, deltagerne går. Ecco Walkathon finder sted i København den 8. september, Odense den 21. september, Aarhus den 28. september og Kolding den 12. oktober.