Sunde hobbyer uden sved på panden

Du behøver ikke at knokle i fitness­centeret for at skrue op for din sundhed. Hyggelige hobbyer, hvor du ikke rører dig ud af flækken, kan give dig et sundt boost både fysisk og mentalt.

Kvinde maler i malerbog og spiser blåbær

5 hobbyer, der styrker din sundhed

Læs dig mindre stresset

Ahh … Du kender sikkert fornemmelsen af den ro, der sænker sig, når du dumper ned i sofaen med en god bog – og der er noget om det. Et forsøg har vist, at læsning er et quickfix i forhold til at gøre dig mindre stresset. Faktisk kan blot seks minutters læsning nedsætte stressniveauet med hele 68 procent. Og i studiet virkede læsning bedre end andre afslappende aktiviteter som at lytte til musik, gå en tur og drikke en kop te.

Årsagen er formentlig, at du giver dig selv et frikvarter fra hverdagens bekymringer, fordi du kun kan koncentrere dig om én ting, når du læser, og det får musklerne til at slappe af og nedsætter hjerterytmen.

Strik er det nye yoga

En ret, en vrang, en ret … Sådan går det derudad pind efter pind, og det er netop gentagelserne og det faktum, at du er nødt til at være til stede i nuet, der får folk til at sammenligne strik­ning med yoga. Dermed er der også nogle af de samme positive effekter ved de to aktiviteter som fx lavere blodtryk, bedre koncentrations- og koordinationsevne og mere ro i krop og sind.

Mal dig mindful

Det er ikke en ny opfindelse at bruge det at male og tegne som terapi, og det er der en grund til. For der er så meget ro at komme efter, når du sætter dig med en blyant eller pensel, at det kan sammenlignes med at meditere. Alt efter hvor meget kunstmaler der er gemt i dig, kan du vælge, om du er til den nemme løsning ved at købe en malebog for voksne, eller om du er frisk på at kaste dig ud i at skabe dit helt eget kunstværk fra bunden. Den sidste model er allersundest, for når du er ekstra kreativ og skaber noget selv, styrker det hjernen, og så er der også et selvtillidsboost at hente, når du er færdig, fordi du har skabt din helt egen kreation.

Sprogkurser gør dig skarp

“Parlez-vous français?” Nå, ikke … Så skulle du måske til at lære det. Det er nemlig ren motion for de små grå, når du sætter dig for at mestre et nyt sprog. Ja, faktisk har forskning vist, at dele af hjernen rent fysisk vokser, som muskler gør det, når du træner. Samtidig holder det hjernen ung. Så måske det er på tide, at du melder dig til “italiensk for begyndere” eller blot downloader en sprogkursus-app til mobilen.

Syng dig stærk og glad

Du får nogle af de samme gevinster ud af at slippe din indre sangfugl løs som efter en omgang træning. Rent fysisk sender du muskler i overkroppen på arbejde. Derudover skyder kroppen endorfiner rundt i systemet, som får dig til at føle dig i bedre humør og gør dig mere rolig. De dybe vejrtrækninger, som sang ligesom motion kræver, styrker lunger og blodcirkulation.

Synger du sammen med andre, er der ekstra bonus at hente. For forskning har vist, at korsangere både føler sig sundere og lykkeligere end andre. Formentlig fordi de får fordelene, der følger med ved at være social og føle sig som en del af et fællesskab. Og ja, du får også de gode effekter, selvom du synger falsk.

Det er også sundt at …

  • spille et instrument
  • lave sudoku
  • spille skak
  • sylte og bage
  • skrive dagbog
  • have en hund
  • lave havearbejde

… og vi kunne blive ved med at remse op! For bare det at have en hobby, der får dig til at være kreativ, til stede i nuet og skabe ting, er sundt for dig mentalt og fysisk – så er det ikke så vigtigt, hvilken hobby det er.