Spis og træn dig fri for rynker

Rynker kan tages i opløbet. MEN det kræver, at du allerede nu skærer kraftigt ned på slik, hvidt brød, pasta og ris. Vi giver dig her alternativer til rynke-kosten og supplerer med et par gode træningsfif.

Kvinde med smilerynker

Sådan bekæmper du rynker med kost og træning

© iStock

Ud med sukker - ind med fisk og fibre

Et øjebliks nydelse på tungen, fx et velsmagende stykke kage, kan sætte sine tydelige spor senere. Sukkeret fiser nemlig ud i blodet, som sender det videre til huden, hvor det på sigt ødelægger overfladen. Vi giver dig derfor et hav af gode kost- og træningsråd, der i modsætning til sukker får din hud til at se ung og glat ud i meget længere tid.

Spis det søde med omtanke

Skær ned på slik, hvidt brød, ris, hvid pasta, pizza, sukkersødet sodavand, juice og andre hurtige kulhydrater. De optages særligt hurtigt til blodet, så blodsukkeret stiger og lettere ælder huden.

Lad fisk beskytte dig

Spis fede fisk, der har masser af omega-3-fedtsyrer, som er blandt madens bedste antiinflammatoriske stoffer. Laks, makrel, helleflynder og sild er topscorere. Hold igen med kød, især det forarbejdede, det røde og det meget fede.### Slå betændelse ned med urter

Udnyt de antiinflammatoriske stoffer i krydderier, krydderurter, bær samt grøn te og rød rooibos-te til at beskytte hudens proteiner mod den ældende inflammation.

Vælg de rigtige fedtstoffer

Få antiinflammatoriske fedtstoffer fra rapsolie, olivenolie, mandler, nødder, peanutbutter, avocado og oliven.

Stabil energi med kostfibre

Kast dig over grove grønsager, nødder og bælgfrugter, hvis kostfibre er optimale til at stabilisere blodsukkeret, så du undgår de kraftige stigninger i insulin.

Sats på det grove

Fuldkornsprodukter er et bedre valg end hvidt brød og andre hurtige kulhydrater, men de har dog ikke helt samme superstabiliserende virkning på blodsukkeret som grønsagerne.

Let måsen, så enkelt er det...

Tag trapperne, lad bilen stå, leg med ungerne. Få pulsen op i fitnesscentret, på løbestien, i svømmehallen. Det er i virkeligheden ret enkelt: Bevæg dig.### Inaktivitet virker som sukker

Både hverdagsaktivitet og decideret træning har stor indflydelse på blodsukkeret. Præcis som sukkerspisning forhøjer inaktivitet blodsukkeret. Den manglende bevægelse får også insulin til at fungere dårligere, fordi kroppens celler ikke kan mærke hormonet, og dermed får det ikke i samme grad ryddet sukkeret ud af blodet – og så ligger blodsukkeret højt i længere tid.### Træn ikke blodsukkeret i bund

Motion giver os også det gode ved sukker: Det danner signalstoffet serotonin i hjernen og snyder herved hjernen til at tro, at den får sukker. Men træn ikke blodsukkeret helt i bund, så du får en craving. Tank op undervejs med sunde kulhydrater, når du træner længe ad gangen.