Har du oplevet knæsmerter, når du dyrker motion? Eller er din hverdag påvirket af knæproblemer? Så er du én blandt mange danskere. Heldigvis kan du gøre meget for både at forebygge knæsmerter og styrke knæet efter en skade.
Her på siden kan du læse mere problematikken, og hvad du kan gøre ved det.
Hvad er knæsmerter?
Knæsmerter kan opstå af mange forskellige årsager. Knæet har mange store led, som udsættes for meget belastning.
I selve knæleddet sidder brusk og knogler, ledhinder, menisker, ledbånd og slimsække. Og omkring knæleddet er der desuden sener og muskler.
Alle disse forskellige dele af knæleddet kan være årsag til et utal af smerter i knæet.
Hvordan opstår knæsmerter?
Knæet er en kompliceret størrelse, der består af utallige led, knogler og muskler. Men der er en række tendenser for, hvordan en stor del af knæsmerter opstår.
Oftest overbelastes knæet, som kan føre til senebetændelser. Knogler og brusk kan også overbelastes.
Såkaldte slidforandringer kan føre til forkalkninger i menisker og bruskvæv. Samtidig er skader i form af ledbåndsskader, meniskskader og brud også meget hyppige.
Dertil kan gigtsygdomme også nævnes, da de ødelægger selve strukturen i leddene.
De mest hyppige årsager til knæsmerter
Diverse knæsmerter kan sætte sig forrest, bagerst eller på siden af knæet. Her kan du læse om de hyppigste årsager til knæsmerter:
Slidgigt
Forekommer mest hos ældre og personer, der tidligere har haft en alvorlig skade. Slidgigt giver smerter ved hvile og ved belastning. Du vil ofte have smerter, når du skal i gang med at gå.
Korsbåndsskade
Korsbåndsskader kan både sidde forrest og bagerst på knæet. Det er en alvorlig skade, som oftest ses hos idrætsudøvere. Den opstår, når knæet roterer, men foden står fast på underlaget.
Meniskskader
En meniskskade giver akutte og pludselige smerter, hvor det føles, som om noget kommer i klemme eller smutter i knæet. Der kan være tendens til aflåsninger og hævelse af knæet.
Skade af menisken hos unge øger risikoen for slidgigt senere i livet.
Hvad kan du gøre for at forebygge knæsmerter?
Du skal aflaste dit knæ, hvis du oplever smerter. I mange tilfælde vil det fjerne smerterne, når du fjerner belastningen fra eksempelvis løb.
En af de bedste måder at forebygge skader og smerter i knæet er ved at lave øvelser, der styrker knæet.
Hvis du er overvægtig, kan et vægttab have en positiv virkning på dine knæs belastning.
Dyrker du meget sport, kan du vurdere, om du bør udskifte dine træningssko og få den rette vejledning.
Behandling og genoptræning hjælper mange
Generelt kan det være relevant at søge behandling hos en fysioterepeut, hvis du har betydelige knæsmerter såsom meniskskader eller ledbåndsskader.
Knæskader har ofte brug for fysioterateutisk genoptræning for at styre og stabilisere muskulaturen og bindevævet i knæet.